baner cook&love wejście do sklepu

Kasza kuskus

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 45 Min



Dla wielu z nas Tunezja to przede wszystkim wspaniała kuchnia, w której proste dania zmieniają się w egzotyczne przysmaki. Kuchnia tunezyjska to dieta aromatyczna, smaczna i fascynująca zarazem. Jakie dania cieszą się w tym kraju największym powodzeniem? Jakich specjałów koniecznie trzeba spróbować podczas pobytu w tym afrykańskim państwie?
Dieta współczesnej Tunezji często sięga po tradycyjne przepisy kuchni Berberów. Z Berberami wiąże się m. in. kuskus – danie, które obecnie występuje w Afryce w wielu różnych odmianach. Tradycyjnie potrawa ta powstaje z grubo mielonej pszenicy skropionej wodą, jednak kuchnia tunezyjska chętnie sięga po inne, bardziej urozmaicone przepisy na ten berberyjski przysmak. Największym uznaniem cieszą się te przepisy na kuskus, w których pojawiają się ostre przepisy. Kuchnia tunezyjska chętnie sięga po chilli, które- jako dodatek do berberyjskiej, tradycyjnej potrawy – sprawdza się doskonale. Marga, czyli rodzaj gulaszu dodawany do kuskusu, zazwyczaj powstaje z kurczaka lub jagnięciny, choć znane są też liczne przepisy na sporządzenie tego dodatku z ryb. Dieta Tunezyjczyków często korzysta też z owoców morza, zatem i one pojawiają się dość często na talerzach jako dodatek do kuskusu. Innym dodatkiem, dzięki któremu dieta tunezyjska staje się smaczniejsza i zdrowsza, są warzywa. To dzięki nim zwykła kasza zmienia się w wyborny przysmak, z którym kuchnia tunezyjska kojarzona jest już na całym świecie.