Kasza kuskus
Dla wielu z nas Tunezja to przede wszystkim wspaniała kuchnia, w której proste dania zmieniają się w egzotyczne przysmaki. Kuchnia tunezyjska to dieta aromatyczna, smaczna i fascynująca zarazem. Jakie dania cieszą się w tym kraju największym powodzeniem? Jakich specjałów koniecznie trzeba spróbować podczas pobytu w tym afrykańskim państwie?
Dieta współczesnej Tunezji często sięga po tradycyjne przepisy kuchni Berberów. Z Berberami wiąże się m. in. kuskus – danie, które obecnie występuje w Afryce w wielu różnych odmianach. Tradycyjnie potrawa ta powstaje z grubo mielonej pszenicy skropionej wodą, jednak kuchnia tunezyjska chętnie sięga po inne, bardziej urozmaicone przepisy na ten berberyjski przysmak. Największym uznaniem cieszą się te przepisy na kuskus, w których pojawiają się ostre przepisy. Kuchnia tunezyjska chętnie sięga po chilli, które- jako dodatek do berberyjskiej, tradycyjnej potrawy – sprawdza się doskonale. Marga, czyli rodzaj gulaszu dodawany do kuskusu, zazwyczaj powstaje z kurczaka lub jagnięciny, choć znane są też liczne przepisy na sporządzenie tego dodatku z ryb. Dieta Tunezyjczyków często korzysta też z owoców morza, zatem i one pojawiają się dość często na talerzach jako dodatek do kuskusu. Innym dodatkiem, dzięki któremu dieta tunezyjska staje się smaczniejsza i zdrowsza, są warzywa. To dzięki nim zwykła kasza zmienia się w wyborny przysmak, z którym kuchnia tunezyjska kojarzona jest już na całym świecie.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze