baner cook&love wejście do sklepu

Kmin rzymski

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 45 Min



To dość dobrze znana przyprawa, która może nie tylko poprawić smak naszych potraw, ale i stan naszego zdrowia. Podobny do tradycyjnego kminku kmin rzymski pochodzi z odległej Etiopii, jednak ze względu na swe właściwości już dawno stał się jedną z popularniejszych roślin uprawnych. Obecnie kmin rzymski powszechnie uprawia się w Indiach oraz w Turcji. Jest to przyprawa popularna w północnej części Afryki, zatem i na terenie Egiptu, i w Maroku można się spotkać z jej uprawami. Dlaczego kmin rzymski jest tak popularny? Powodów jest sporo. Ta roślina to przede wszystkim cenne olejki lotne oraz gorycze. Dzięki swym składnikom kmin rzymski doskonale wpływa na poprawę apetytu, może być też skutecznym lekiem chroniącym przed wzdęciami. Jako przyprawa wykorzystywane są owoce tej rośliny. Wysuszone lub świeże są po zmieleniu doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Intensywny zapach oraz dość charakterystyczny, ostry smak czynią z kminu rzymskiego ciekawy dodatek do dań z ryżu oraz wędzonych miejsc. W krajach skandynawskich sprawdza się ta przyprawa jako dodatek do serów, można ją wykorzystać i przy sporządzaniu konserw. W kuchni indonezyjskiej oraz latynoskiej kmin rzymski jest równie popularny, choć tu pojawia się zazwyczaj jako jeden z wielu składników ziołowych mieszanek. Można go spotkać zatem w popularnej przyprawie curry oraz w tych mieszankach przypraw, które są tworzone na terenach Indonezji.