Kmin rzymski
To dość dobrze znana przyprawa, która może nie tylko poprawić smak naszych potraw, ale i stan naszego zdrowia. Podobny do tradycyjnego kminku kmin rzymski pochodzi z odległej Etiopii, jednak ze względu na swe właściwości już dawno stał się jedną z popularniejszych roślin uprawnych. Obecnie kmin rzymski powszechnie uprawia się w Indiach oraz w Turcji. Jest to przyprawa popularna w północnej części Afryki, zatem i na terenie Egiptu, i w Maroku można się spotkać z jej uprawami. Dlaczego kmin rzymski jest tak popularny? Powodów jest sporo. Ta roślina to przede wszystkim cenne olejki lotne oraz gorycze. Dzięki swym składnikom kmin rzymski doskonale wpływa na poprawę apetytu, może być też skutecznym lekiem chroniącym przed wzdęciami. Jako przyprawa wykorzystywane są owoce tej rośliny. Wysuszone lub świeże są po zmieleniu doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Intensywny zapach oraz dość charakterystyczny, ostry smak czynią z kminu rzymskiego ciekawy dodatek do dań z ryżu oraz wędzonych miejsc. W krajach skandynawskich sprawdza się ta przyprawa jako dodatek do serów, można ją wykorzystać i przy sporządzaniu konserw. W kuchni indonezyjskiej oraz latynoskiej kmin rzymski jest równie popularny, choć tu pojawia się zazwyczaj jako jeden z wielu składników ziołowych mieszanek. Można go spotkać zatem w popularnej przyprawie curry oraz w tych mieszankach przypraw, które są tworzone na terenach Indonezji.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze