Kminek
Doskonale znany w całej Europie oraz w północnej części Afryki kminek to z jednej strony roślina wyjątkowo cenna dla zdrowia, z drugiej – bardzo popularna przyprawa, która już na stałe zagościła w polskiej kuchni. Kminek do dziś chętnie uprawiany jest w niemal całej Europie oraz na terenach byłego Związku Radzieckiego. Z jego uprawą można się też spotkać w Maroku oraz w Egipcie, w którym znany był już przed wiekami. Jest też przyprawą bardzo popularną w Bułgarii, w Czechach oraz w Rumunii. Skąd taka popularność kminku? Za co jest on tak ceniony na całym niemal świecie? Kminek to przede wszystkim niezwykle cenne dla zdrowia olejki lotne oraz moc białek, tłuszczów i innych składników bardzo ważnych dla ludzkiego zdrowia. Dojrzałe owoce kminku dzięki tym składnikom doskonale sprawdzają się jako przyprawa zdrowa, nadająca potrawom charakterystycznego smaku. Korzenny aromat i dość ostry smak – oto najbardziej charakterystyczne cechy tej przyprawy. Kminek świetnie sprawdza się jako przyprawa stosowana przy daniach z kapusty, świetnie sprawdza się też jako składnik sałatek. Pasuje też do niektórych mięs (w szczególności do baraniny i wieprzowiny), można go też wykorzystać jako dodatek do serów. Kminek jest też powszechnie wykorzystywany jako dodatek do likierów oraz wódek, często jest on również dodawany do pieczywa.
Kminek przepisy kulinarne – Pomysły na potrawy z kminkiem:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze