baner cook&love wejście do sklepu

Kminek




Doskonale znany w całej Europie oraz w północnej części Afryki kminek to z jednej strony roślina wyjątkowo cenna dla zdrowia, z drugiej – bardzo popularna przyprawa, która już na stałe zagościła w polskiej kuchni. Kminek do dziś chętnie uprawiany jest w niemal całej Europie oraz na terenach byłego Związku Radzieckiego. Z jego uprawą można się też spotkać w Maroku oraz w Egipcie, w którym znany był już przed wiekami. Jest też przyprawą bardzo popularną w Bułgarii, w Czechach oraz w Rumunii. Skąd taka popularność kminku? Za co jest on tak ceniony na całym niemal świecie? Kminek to przede wszystkim niezwykle cenne dla zdrowia olejki lotne oraz moc białek, tłuszczów i innych składników bardzo ważnych dla ludzkiego zdrowia. Dojrzałe owoce kminku dzięki tym składnikom doskonale sprawdzają się jako przyprawa zdrowa, nadająca potrawom charakterystycznego smaku. Korzenny aromat i dość ostry smak – oto najbardziej charakterystyczne cechy tej przyprawy. Kminek świetnie sprawdza się jako przyprawa stosowana przy daniach z kapusty, świetnie sprawdza się też jako składnik sałatek. Pasuje też do niektórych mięs (w szczególności do baraniny i wieprzowiny), można go też wykorzystać jako dodatek do serów. Kminek jest też powszechnie wykorzystywany jako dodatek do likierów oraz wódek, często jest on również dodawany do pieczywa.

Kminek przepisy kulinarne – Pomysły na potrawy z kminkiem: