baner cook&love wejście do sklepu

Koper ogrodowy




Znany jest nam doskonale jako roślina uprawiana w ogródkach na terenie całej Polski. Koper ogrodowy – powszechna uprawa i zarazem ceniona przyprawa, to jedna z tych roślin, bez których trudno wyobrazić sobie życie. Koper ogrodowy, pochodzący z terenów wschodnich, nie bez powodu zyskał popularność na całym świecie. Ta roślina to przyprawa, której uprawa nie wiąże się z większymi pracami oraz utrudnieniami. Jest też koper ogrodowy źródłem wielu ważnych dla zdrowia składników. Młode ziele to przede wszystkim spora dawka witaminy C oraz ważnych dla zdrowia składników mineralnych. Dzięki nim koper ogrodowy sprawdza się nie tylko jako przyprawa, ale również jako roślina o właściwościach leczniczych. Świetnie pobudza apetyt, może też pomóc w takich problemach, jak nadmierny stres czy bezsenność.
Jako przyprawa koper ogrodowy jest znany na całym świecie. Chętnie korzysta z niego kuchnia europejska i azjatycka, często sięga się po tę przyprawę i na kontynencie amerykańskim. Świeży lub suszony koper ogrodowy to uniwersalna przyprawa, która zawsze znajdzie dla siebie zastosowanie. Idealnie pasuje jako dodatek do dań z ziemniaków, znane są też liczne przepisy na sałatki ze świeżych warzyw doprawione świeżym koprem. Szczególnie smaczny duet stanowią ogórki oraz koper, choć i z pomidorami ta przyprawa sprawdza się idealnie. Koper ogrodowy może stać się też ważnym składnikiem sosów produkowanych na bazie majonezu oraz idealnym dodatkiem do masła ziołowego. Potrawy z kapusty (w tym również z kapusty kiszonej), jaj oraz ryb – oto kolejna grupa dań, w przypadku których można z powodzeniem zastosować koper ogrodowy. Kraby i raki, po ugotowaniu, również lepiej smakują dzięki posypaniu ich świeżym koprem. Koper ogrodowy może stać się także ważnym składnikiem konserw, przy czym najlepiej pasuje jako dodatek do kiszonych lub konserwowanych ogórków. W taki też sposób najczęściej korzystają z niego polskie panie domu, które w swych ogródkach uprawiają i koper, i ogórki.