baner cook&love wejście do sklepu

Koper włoski

  • Porcje : 3
  • Porcje: 3
  • Porcje: 6



Ta roślina przyprawowa stała się w Polsce dość popularna zarówno jako przyprawa, jak i jako naturalny lek na wiele dolegliwości. Koper włoski z pewnością sprawdza się jako roślina uniwersalna, z której wyjątkowych właściwości można korzystać na wiele sposobów. Co warto wiedzieć na temat tej rośliny? W jaki sposób można ją zastosować?
Znany doskonale w rejonie śródziemnomorskim jako roślina dziko rosnąca, jest też koper włoski chętnie uprawiany w całej Europie. Francja, Bułgaria oraz kraje byłego ZSRR – na tych terenach z uprawą kopru włoskiego można spotkać się najczęściej. Aby uprawiać tę roślinę, niezbędne są odpowiednie warunki klimatyczne, a przede wszystkim – długie i gorące lato. Roślinie tej sprzyjają dodatkowo wapienne gleby, na których radzi sobie wyśmienicie. Czy warto decydować się na uprawę tej nieco wymagającej rośliny? Warto, bo nagrodą za trud włożony w uprawę może okazać się aromatyczne i pełne cennych dla zdrowia składników ziele. Koper włoski zawiera sporą ilość olejków lotnych, dzięki którym może on skutecznie pobudzać apetyt oraz rozwiązywać wiele problemów związanych z trawieniem. Jako przyprawa stosowane są owoce kopru włoskiego, choć można sięgnąć i po liście tej rośliny. Najczęściej doprawia się nim chleb oraz sosy, można się z nim spotkać również w masłach ziołowych oraz w sałatkach. Koper włoski może też poprawiać smak zup, mięs duszonych, serów oraz past twarogowych. Jego liście można zastosować do sporządzenia ziemniaków w mundurkach, które dzięki tej przyprawie zyskują ciekawy, lekko pikantny smak. W niektórych krajach wykorzystywane są również zgrubiałe łodygi tej rośliny. Są one traktowane już nie tyle jako przyprawa, co raczej jako warzywo. W takim układzie stanowią one jednocześnie cenny składnik wielu sałatek, którymi może zaskoczyć zarówno kuchnia francuska, jak i kuchnia włoska.