Koper włoski
Ta roślina przyprawowa stała się w Polsce dość popularna zarówno jako przyprawa, jak i jako naturalny lek na wiele dolegliwości. Koper włoski z pewnością sprawdza się jako roślina uniwersalna, z której wyjątkowych właściwości można korzystać na wiele sposobów. Co warto wiedzieć na temat tej rośliny? W jaki sposób można ją zastosować?
Znany doskonale w rejonie śródziemnomorskim jako roślina dziko rosnąca, jest też koper włoski chętnie uprawiany w całej Europie. Francja, Bułgaria oraz kraje byłego ZSRR – na tych terenach z uprawą kopru włoskiego można spotkać się najczęściej. Aby uprawiać tę roślinę, niezbędne są odpowiednie warunki klimatyczne, a przede wszystkim – długie i gorące lato. Roślinie tej sprzyjają dodatkowo wapienne gleby, na których radzi sobie wyśmienicie. Czy warto decydować się na uprawę tej nieco wymagającej rośliny? Warto, bo nagrodą za trud włożony w uprawę może okazać się aromatyczne i pełne cennych dla zdrowia składników ziele. Koper włoski zawiera sporą ilość olejków lotnych, dzięki którym może on skutecznie pobudzać apetyt oraz rozwiązywać wiele problemów związanych z trawieniem. Jako przyprawa stosowane są owoce kopru włoskiego, choć można sięgnąć i po liście tej rośliny. Najczęściej doprawia się nim chleb oraz sosy, można się z nim spotkać również w masłach ziołowych oraz w sałatkach. Koper włoski może też poprawiać smak zup, mięs duszonych, serów oraz past twarogowych. Jego liście można zastosować do sporządzenia ziemniaków w mundurkach, które dzięki tej przyprawie zyskują ciekawy, lekko pikantny smak. W niektórych krajach wykorzystywane są również zgrubiałe łodygi tej rośliny. Są one traktowane już nie tyle jako przyprawa, co raczej jako warzywo. W takim układzie stanowią one jednocześnie cenny składnik wielu sałatek, którymi może zaskoczyć zarówno kuchnia francuska, jak i kuchnia włoska.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze