Kurkuma
Dzięki nim nasza dieta staje się ciekawsza i zdrowsza. Przyprawy stanowią ważny dodatek do wielu potraw, a ich smakiem oraz leczniczymi właściwościami możemy być zaskoczeni. Nasza dieta bez wątpienia wiele zyska w chwili, gdy pojawi się w niej tak wartościowa przyprawa, jaką jest kurkuma. Co każdy z nas powinien wiedzieć na jej temat? Dlaczego warto po nią sięgać?
Kurkuma to z jednej strony wspaniała przyprawa, dzięki której nasze potrawy nabierają ciekawego smaku i wyjątkowego aromatu. Kurkuma nadaje jednocześnie naszym przysmakom wspaniałą barwę. Warto jednak pamiętać, że ta przyprawa to przede wszystkim skuteczny lek na wiele dolegliwości. O leczniczych właściwościach kurkumy wiedzieli doskonale już mieszkańcy starożytnej Azji, którzy chętnie wykorzystywali ją w swej diecie oraz lecznictwie.
Komu w szczególności zalecana jest dieta z tą przyprawą? Kurkuma to przede wszystkim cenne wsparcie dla tych osób, które mają problemy z sercem oraz z układem krążenia. Przyprawa ta ma również bardzo dobry wpływ na wątrobę i może skutecznie chronić ją przed uszkodzeniami. Wiadomo również, że przyprawa ta zawiera spore ilości przeciwutleniaczy, które są wyjątkowo skuteczne w walce z podstępnymi i groźnymi wolnymi rodnikami. Dieta antyrakowa chętnie zatem korzysta z niezwykłych właściwości tej przyprawy, która w znacznym stopniu może przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia.
Kurkuma to przyprawa o wszechstronnym zastosowaniu. Można z niej korzystać jako z przyprawy do zup lub sosów, można nią doprawiać dania mięsne. Korzenny smak oraz wspaniały aromat to czynniki, dzięki którym zajęła ona stałe miejsce w naszej diecie, stając się popularnym dodatkiem do wielu dań.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze