Łosoś
Łosoś jest rybą niezwykłą. Mało tego, że zdrowy, to niesamowity w smaku, bez względu na to jak go przygotujemy. Przepisów na jego podanie jest mnóstwo, począwszy od smażenia w klasycznej panierce, po okładane kawałków ryby pesto i zawijaniem w np. ciasto francuskie. Pomijając dania obiadowe, można go również podawać w formie zakąsek: wędzonego, czy marynowanego, w postaci szaszłyków, lub też kanapek z plastrami wędzonej ryby. Jego ogromnym plusem jest to, że aby wyczarować niesamowite danie, które zachwyci rodzinę, znajomych i nas samych, nie trzeba być mistrzem gotowania. Niekiedy, im prostsza kuchnia tym lepiej, jest to propozycja szczególnie dedykowana ludziom mocno zajętym, lub tym którzy są z gotowaniem ciut na bakier. Oto przepis który nie może się nie udać:, kupiony płat ryby (ok 0. 5 kg), kroimy na plastry ok. 5 cm, zalewamy sokiem z jednej pomarańczy, wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy 2 łyżki miodu. Po minimum godzinie, wyciągamy łososia z zalewy, lekko solimy i pieprzymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby kładąc pół łyżeczki masła, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 20 minut. Można też urozmaicić trochę przepis, dodatkowo, przed pieczeniem, smarując łososia musztardą z całą gorczycą. Jest to jedna z mnóstwa różnych propozycji przegotowania tej ryby. Podany przepis zasługuje jednak na szczególną uwagę, ze względu na to że danie, zawsze wychodzi niesamowicie smaczne, przy minimalnym wysiłku włożony w jego przygotowanie. Warto więc łososia włączyć do menu, jest to wdzięczny produkt, który zadziwi nas łatwością przygotowania, i wspaniałymi możliwościami łączenia różnych smaków. Smacznego!
Łosoś przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze