baner cook&love wejście do sklepu

Łosoś

  • Porcje : 2
  • Porcje: 2
  • Czas gotowania : 20 Min
  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 10 Min
  • Porcje: 4



Łosoś jest rybą niezwykłą. Mało tego, że zdrowy, to niesamowity w smaku, bez względu na to jak go przygotujemy. Przepisów na jego podanie jest mnóstwo, począwszy od smażenia w klasycznej panierce, po okładane kawałków ryby pesto i zawijaniem w np. ciasto francuskie. Pomijając dania obiadowe, można go również podawać w formie zakąsek: wędzonego, czy marynowanego, w postaci szaszłyków, lub też kanapek z plastrami wędzonej ryby. Jego ogromnym plusem jest to, że aby wyczarować niesamowite danie, które zachwyci rodzinę, znajomych i nas samych, nie trzeba być mistrzem gotowania. Niekiedy, im prostsza kuchnia tym lepiej, jest to propozycja szczególnie dedykowana ludziom mocno zajętym, lub tym którzy są z gotowaniem ciut na bakier. Oto przepis który nie może się nie udać:, kupiony płat ryby (ok 0. 5 kg), kroimy na plastry ok. 5 cm, zalewamy sokiem z jednej pomarańczy, wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy 2 łyżki miodu. Po minimum godzinie, wyciągamy łososia z zalewy, lekko solimy i pieprzymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby kładąc pół łyżeczki masła, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 20 minut. Można też urozmaicić trochę przepis, dodatkowo, przed pieczeniem, smarując łososia musztardą z całą gorczycą. Jest to jedna z mnóstwa różnych propozycji przegotowania tej ryby. Podany przepis zasługuje jednak na szczególną uwagę, ze względu na to że danie, zawsze wychodzi niesamowicie smaczne, przy minimalnym wysiłku włożony w jego przygotowanie. Warto więc łososia włączyć do menu, jest to wdzięczny produkt, który zadziwi nas łatwością przygotowania, i wspaniałymi możliwościami łączenia różnych smaków. Smacznego!

Łosoś przepisy kulinarne: