Mięta
Ta lecznicza przyprawa od wieków cieszy się ogromną popularnością, a osób sięgających po nią jako po naturalny lek na wiele schorzeń nie brakuje. Mięta to zioło wyjątkowe, które pomaga nam nie tylko poprawiać smak niektórych potraw, ale też walczyć z licznymi dolegliwościami.
Zioła mają wyjątkową moc, zatem mięta nie jest tu wyjątkiem. O ile jako przyprawa stosowana jest sporadycznie, zazwyczaj jako dodatek do deserów lub zimnych napoi, to jako naturalny lek znana i ceniona jest w wielu rejonach świata. Jej wyjątkową moc dostrzegli już starożytni Rzymianie, którym ta przyprawa służyła przede wszystkim jako dodatek do sosów. Sos taki korzystnie wpływał na ich układ pokarmowy. Skuteczność mięty w tym zakresie potwierdziły późniejsze badania, dzięki czemu ta przyprawa ziołowa do dziś kojarzona jest przede wszystkim z leczeniem problemów żołądkowych. Znajdujące się w mięcie olejki eteryczne sprawiają, że można szybciej pozbyć się wzdęć oraz problemów związanych ze skurczami jelit. W medycynie ludowej mięta była też powszechnie stosowana jako dodatek do naturalnych leków na kaszel oraz na przeziębienie. I tu jej eteryczne olejki sprawdzały się doskonale, przynosząc ulgę tym, których problemy związane z górnymi drogami oddechowymi tak bardzo utrudniały życie.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze