baner cook&love wejście do sklepu

Mięta

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 45 Min



Ta lecznicza przyprawa od wieków cieszy się ogromną popularnością, a osób sięgających po nią jako po naturalny lek na wiele schorzeń nie brakuje. Mięta to zioło wyjątkowe, które pomaga nam nie tylko poprawiać smak niektórych potraw, ale też walczyć z licznymi dolegliwościami.
Zioła mają wyjątkową moc, zatem mięta nie jest tu wyjątkiem. O ile jako przyprawa stosowana jest sporadycznie, zazwyczaj jako dodatek do deserów lub zimnych napoi, to jako naturalny lek znana i ceniona jest w wielu rejonach świata. Jej wyjątkową moc dostrzegli już starożytni Rzymianie, którym ta przyprawa służyła przede wszystkim jako dodatek do sosów. Sos taki korzystnie wpływał na ich układ pokarmowy. Skuteczność mięty w tym zakresie potwierdziły późniejsze badania, dzięki czemu ta przyprawa ziołowa do dziś kojarzona jest przede wszystkim z leczeniem problemów żołądkowych. Znajdujące się w mięcie olejki eteryczne sprawiają, że można szybciej pozbyć się wzdęć oraz problemów związanych ze skurczami jelit. W medycynie ludowej mięta była też powszechnie stosowana jako dodatek do naturalnych leków na kaszel oraz na przeziębienie. I tu jej eteryczne olejki sprawdzały się doskonale, przynosząc ulgę tym, których problemy związane z górnymi drogami oddechowymi tak bardzo utrudniały życie.