Migdały
Stały się popularnym dodatkiem do wielu ciast i deserów, a ich owoce znane są doskonale w kuchni na całym świecie. Owoce migdałowca, czyli doskonale znane nam migdały, mają wszechstronne zastosowanie, a przepisy pozwalają wykorzystać je na wiele ciekawych sposobów. Najczęściej pojawiają się one w domowych wypiekach. Ciasta i torty z nimi są cenione od dawna. Migdały mogą stać się też cennym dodatkiem do wielu kremów, są też podstawowym składnikiem tak cenionego w Polsce marcepanu. Migdały mogą stać się też ciekawym urozmaiceniem diety i dodatkiem do potraw mięsnych. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do sosów obiadowych, pasują też do potraw z mięs i drobiu. W krajach leżących na południu Europy migdały są też cennym dodatkiem do potraw z ryż. Swą karierę w europejskiej diecie migdały rozpoczęły stosunkowo wcześnie, a ich pierwszymi wielkimi sympatykami byli mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. W Kuchnia polska szybko znalazła dla tych owoców wiele ciekawych możliwości zastosowania, a szczególne zainteresowanie nimi można zauważyć w okresie świątecznym. Wszak i Boże Narodzenie, i Wielkanoc to czas, gdy na polskich domach pojawiają się pyszne wypieki – najczęściej udekorowane właśnie migdałami.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze