baner cook&love wejście do sklepu

Migdały




Stały się popularnym dodatkiem do wielu ciast i deserów, a ich owoce znane są doskonale w kuchni na całym świecie. Owoce migdałowca, czyli doskonale znane nam migdały, mają wszechstronne zastosowanie, a przepisy pozwalają wykorzystać je na wiele ciekawych sposobów. Najczęściej pojawiają się one w domowych wypiekach. Ciasta i torty z nimi są cenione od dawna. Migdały mogą stać się też cennym dodatkiem do wielu kremów, są też podstawowym składnikiem tak cenionego w Polsce marcepanu. Migdały mogą stać się też ciekawym urozmaiceniem diety i dodatkiem do potraw mięsnych. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do sosów obiadowych, pasują też do potraw z mięs i drobiu. W krajach leżących na południu Europy migdały są też cennym dodatkiem do potraw z ryż. Swą karierę w europejskiej diecie migdały rozpoczęły stosunkowo wcześnie, a ich pierwszymi wielkimi sympatykami byli mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. W Kuchnia polska szybko znalazła dla tych owoców wiele ciekawych możliwości zastosowania, a szczególne zainteresowanie nimi można zauważyć w okresie świątecznym. Wszak i Boże Narodzenie, i Wielkanoc to czas, gdy na polskich domach pojawiają się pyszne wypieki – najczęściej udekorowane właśnie migdałami.