baner cook&love wejście do sklepu

Miód

  • Porcje : 4
  • Czas gotowania : 8 Min



Miód w kuchni – przepisy kulinarne

Jest cennym dodatkiem do kanapek oraz do herbaty – szczególnie w okresie zimowym. Słodki i zdrowy miód jest ważnym składnikiem naszej diety, a na naszych stołach pojawia się bardzo często. To bardzo dobrze, gdyż miód jest produktem spożywczym o wyjątkowych właściwościach. Co warto o nim wiedzieć? Dlaczego warto sięgać po niego?

Miód znany był już w najdawniejszych czasach. Informacje na jego temat pojawiają się już w Starym Testamencie, wiadomo też, że cenili go sobie starożytni Grecy i Rzymianie. Miód był m. in jednym z najważniejszych składników diety rzymskich atletów, którym dostarczał tak ważnej energii. Wiadomo, że z miodu od dawna korzystano też na terenie Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Tu miód stał się podstawowym składnikiem wielu wspaniałych słodyczy. Podobne zastosowanie ma tez w Polsce, w której dodatkowo staje się cennym dodatkiem do niektórych mięs (pieczeni) oraz deserów. Jednym ze specjałów, które sprawdzają się w chłodne popołudnia, są pieczone jabłka z miodem. Dodany do herbaty miód świetnie wspiera naturalną odporność organizmu, a szczególnie zalecany jest tym, którym dokucza uciążliwy kaszel.

Jaką wartość odżywczą ma miód? Czy jest on wartościowym składnikiem naszej diety? Z pewnością tak. Słodki miód może wspierać naturalną odporność organizmu. Choć jest produktem wysokokalorycznym, organizm dość szybko go przyswaja. Wiadomo, że ten słodki przysmak doskonale wzmacnia serce. Jest też doskonałym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W miodzie znajduje się i żelazo, i fosfor. Jest on też doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A oraz C. Jako dodatek do pierwszego śniadania sprawdza się doskonale, dodając tek cennej na dalszą część dnia energii.

Rodzaje miodów

Istnieje wiele gatunków miodów, które dzieli się ze względu na różne kategorie. Najczęściej rozróżniane są ze względu na pochodzenie surowca lub ze względu na sposób pozyskiwania. Największą rodzinę stanowią miody nektarowe, do których zalicza się około 40 gatunków. Najczęściej wyróżnia się około dziesięciu odmian miodów, które są najbardziej cenione i najpopularniejsze.

Listę tą otwiera miód akacjowy, o kolorze słomkowo-żółtym lub białym, łagodnym, lekko mdłym zapachu kwiatów akacji. Jest bardzo delikatny w smaku i niezbyt słodki. Pomaga szczególnie w zaburzeniach układu trawiennego, m. in. zgadze, nadkwasowości, pomaga w zapaleniach żołądka i jelit. Uspokaja i wzmacnia przy osłabieniu organizmu, wzmacniając nasze siły witalne. Niezastąpiony przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym.

Kolejną pozycję zajmuje miód bławatkowy, o mocnym, charakterystycznym smaku. Jest on niezastąpiony we wspomaganiu leczenia stanów zapalnych nerek. Kolejnym cennym miodem jest odmiana kończynowa, stosowana w wyczerpaniu nerwowym i anemiach. W czystej postaci występuje dosyć rzadko, zazwyczaj jest głównym składnikiem miodów wielokwiatowych.

Miód lipowy należy natomiast do tych odmian, co mają smak lekko gorzkawy i bardzo aromatyczny zapach. Idealny na przeziębienia i w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Bardzo popularny w Polsce jest wiosenny miód rzepakowy, stosowany w stanach wyczerpania organizmu, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, schorzeniach dróg moczowych, nerek, przeziębieniach i problemach skórnych. Odmiana wrzosowa i gryczana ma intrygujący, czerwono-brązowy kolor. Oba z nich należą do jednych z najcenniejszych, a lista zalet ich stosowania jest bardzo długa, od leczenie dolegliwości skórnych, układu trawiennego, po wzmacnianie serca, naczyń krwionośnych, usprawnieniu metabolizmu czy dolegliwościach pogrypowych. Kolejnymi odmianami znanych miodów są te pozyskiwane z drzew owocowych, spadziowe lub też ziołowe. Każdy z nich ma swoje unikalne właściwości, inna barwę, zapach i smak. Jednak każdy ma wiele właściwości leczniczych i jest wskazany do spożycia przez osoby w każdym wieku.

Zalety miodu

Miód jest wytworem natury. Nie zawiera żadnych konserwantów, jest zdrowy i smaczny, dlatego zaskarbił sobie dobrą reputację wśród konsumentów na całym świecie plasując się w czołówce najzdrowszych produktów spożywczych. Miód jest produkowany przez pszczoły i wytworzone przez nie enzymy. Miód doskonale potrafi zaspokoić apetyt na słodycze, a jednocześnie nie jest tak szkodliwy, nie dostarcza pustych kalorii i nie powoduje przyrostu masy ciała. Włączenie miodu do codziennej diety pomoże naszemu organizmowi zarządzać energią płynącą z pożywienia i tym samym zapobiegać nieoczekiwanym napadom wilczego głodu. Spożyty po treningu świetnie uzupełnia energię. Miód jest bakteriobójczy, pomaga nam walczyć z zarazkami. Może poprawić pracę układu trawiennego, chroni przed wieloma zaburzeniami, w tym zespołem jelita drażliwego. Chroni powłoki jelita cienkiego i pomaga walczyć z bakteriami w przewodzie pokarmowym. Zapobiega tez niektórym chorobom wewnętrznym. Należy unikać kupowania miodów sztucznych, które nijak mają się do naturalnych jego odmian.