Mleko
Mleko to temat sporu dla naukowców i dietetyków od ponad 50 lat. Kogo słuchać i jak odnaleźć się w tym mlecznym bałaganie? Czy powinniśmy uznać je za kopalnię zdrowia czy może białą śmierć? Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ze względu na ogrom opinii na jakie możemy natrafić zarówno wśród naukowców jak i dietetyków.
Tolerancja laktozy
Na przestrzeni lat w ludzkim ciele doszło do zmian ewolucyjnych systemu trawiennego, który umożliwił nabycie zdolności lepszego trawienia laktozy czyli cukru mlecznego. Takiej zmiany ewolucyjnej nie przeszły jednak wszystkie grupy etniczne na ziemi. Rdzenni mieszkańcy Afryki, Azji oraz Ameryki południowej nie wykształcili tej umiejętności z pokolenia na pokolenie, przez co tolerancja laktozy wśród tych grup wacha się między 30% a 50%.
Naukowcy podając nam wyniki swoich badań często zapominają o indywidualnym podejściu a stawiają na statystyki. Jeżeli po wypiciu mleka nie odczuwamy mdłości, bólu brzucha czy biegunki to prawdopodobnie znajdujemy się wśród osób tolerujących laktozę.
Wartości odżywcze
Mleko jest nie tylko źródłem laktozy, zawiera także kazeinę – główne białko budujące mleko krowie. Znajdziemy tam również tłuszcz, który podawany jest na każdym kartoniku mleka w procentach. Mleko prosto od krowy zawiera także mnóstwo składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, potas, sód i magnez. Znajdziemy tam również witaminę A, D, E i witaminy z gruby B.
Łatwo dostrzec, że mleko faktycznie jest kopalnią zdrowia. Niestety podczas obróbki mleka, które możemy kupić w kartoniku, część składników odżywczych jest gubiona. Nie wszystko jednak stracone. W sklepach powinniśmy szukac kartoników oznaczonych znakiem UHT co z angielskiego oznacza Ultra Hight Temperature, a polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temperatury 135 – 150 stopni oraz schłodzeniu do około 20. Cały proces zajmuje kilka sekund, zabija zarazki i hamuje ich dalszy rozwój nie niszcząc przy tym wartości odżywczych.
Kampanie reklamowe
Mleko jest powszechnie reklamowane w telewizji sloganami takimi jak „Pij mleko, będziesz wielki.”. Jesteśmy zachęcani do picia mleka na każdym kroku, jednak za wszystkimi kampaniami reklamowymi stoją zazwyczaj producenci mleka dla których liczy się głównie zwiększenie sprzedaży a nie nasze zdrowie. Podobnie jest z badaniami dotyczącymi mleka. Ciężko trafić na źródła godne zaufania, gdyż badania są często finansowane i prowadzaone przez producentów mleka. Na wszelkiego rodzaju akcje promujące mleko powinniśmy patrzeć z przymrużeniem oka i kierować się naszym zdrowym rozsądkiem.
Co z osobami nie tolerującymi laktozy?
Każdy z nas wie, że wapń jest zdrowy dla naszych kości, a mleko jest jego doskonałym źródłem, co jednak zrobić, gdy nasz organizm nie toleruje laktozy? Wyjście z tej sytuacji jest wbrew pozorom bardzo proste. Doskonałym źródłem wapnia są brokuły, składniki mineralne oraz witaminy znajdziemy w wielu warzywach czy owocach. Nie zapominajmy, że mleko nie jest jedynym źródłem nabiału. W naszej diecie bez problemu możemy je zastąpić serami, twarogami czy jogurtami naturalnymi.
Mleko niewątpliwie jest kopalnią zdrowia, nie jest jednak odpowiednie dla każdego. Bez problemu możemy je jednak zastąpić innymi produktami nie tracąc przy tym nic. Prawdopodobnie jeszcze przez wiele lat naukowcy i dietetyce nie dojdą w tym temacie do porozumienia, pozostaje nam więc zdać się na zdrowy rozsądek.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze