baner cook&love wejście do sklepu

Ogórek

  • Porcje : 1
  • Porcje: 1
  • Porcje : 1
  • Czas gotowania : 15 Min



To popularne warzywo jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Sięgamy po nie chętnie, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego surówki lub kanapki. Dobrze znany ogórek jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Przepisy na sałatki oraz surówki często uwzględniają obecność tego warzywa, a liczne potrawy z jego udziałem od lat pojawiają się na naszych stołach. Skąd taka popularność ogórków w polskiej kuchni? Choć ogórek kojarzony jest z polskimi działkami, w rzeczywistości ojczyzną tego warzywa są Indie. Tam ogórek znany był już trzy tysiące lat temu. Wiadomo, że z tego warzywa chętnie korzystali już mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Już wtedy zauważono jego walory lecznicze. Jego sok był ceniony jako wyjątkowy napój mający rozwijać inteligencję i korzystnie wpływać na ludzki mózg. Ogórki były też cenione jako lek na gorączkę. Dziś to orzeźwiające i pełne witamin warzywo jest ważnym składnikiem diety w niemal całej Europie. Jakie przepisy z ogórkiem w roli głównej cieszą się największą popularnością w Polsce? Klasycznym przysmakiem z ogórka jest mizeria. Warzywa te świetnie sprawdzają się również jako dodatek do surówek oraz potraw gotowanych. Chętnie podawane są w duecie z pomidorami, a sałatki bazujące na tych warzywach są nieodłącznym elementem niemal każdej rodzinnej uroczystości.