Papryka
Kolorowa, smaczna, soczysta i chrupiąca – z takimi cechami kojarzona jest papryka. Warto pamiętać, że to warzywo to jednocześnie moc witamin, dzięki którym nasza dieta staje się znacznie bardziej korzystna dla zdrowia. co warto wiedzieć na temat tego niezwykłego warzywa? Czy papryka faktycznie jest tak cennym składnikiem w zdrowym menu?
Papryka może się pochwalić wysoką zawartością cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych oraz cenionych przez lekarzy i dietetyków fitozwiązków. To właśnie one decydują o jej ogromnej wartości odżywczej i sprawiają, że dieta z udziałem papryki jest polecana wielu osobom na całym świecie. Papryka sprawdza się bardzo dobrze w profilaktyce chorób nowotworowych, pozwala też skutecznie wspierać naturalną odporność naszego organizmu. Jest to zasługa znajdujących się w tym warzywie witamin, a w szczególności witaminy A, C oraz witamin z grupy B.
Dieta, w której pojawiają się kolorowe warzywa, to dieta zdrowa i ciekawa. Papryka zajmuje tu ważne miejsce, a potrawy z udziałem tego warzywa mogą nas zachwycić zarówno swym smakiem i aromatem, jak i wspaniałym wyglądem. To warzywo idealnie smakuje na surowo, jest też ciekawym dodatkiem do wielu surówek. Duszona papryka może się z kolei okazać ciekawym składnikiem wielu dań obiadowych, które mogą nas zachwycić swym smakiem oraz wspaniałym aromatem. Sięganie po paprykę może też przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych oraz sprawić, że nasz organizm znacznie lepiej będzie sobie radził z wieloma problemami zdrowotnymi.
Papryka Przepisy Kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze