baner cook&love wejście do sklepu

Pigwa




Ten owoc w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularny, jednak z pewnością warto włączyć go do swej diety. Pigwa coraz częściej pojawia się w polskich sklepach, a grono jej miłośników powoli, lecz konsekwentnie się powiększa. Co warto wiedzieć na temat pigwy? Dlaczego warto po nią sięgać?
Za ojczyznę pigwy uważana jest Kreta, na terenie której znano ten owoc już w czasach starożytnych. Grecy kojarzyli ten owoc z postacią Afrodyty, a spożywanie pigwy było szczególnie zalecane pannom młodym. Wiadomo również, że jednym z największych przysmaków w starożytnej Grecji (a później także w Rzymie) były owoce pigwy podawane z miodem. W antycznych czasach znanym napojem było też piwo z pigwy, którym tak chętnie delektowali się mieszkańcy imperium rzymskiego.
Pigwa to owoc, który zachwyca swym niepowtarzalnym smakiem i zapachem, który ceniony był już w czasach starożytnych. Niestety na surowo owoc ten nie smakuje zbyt dobrze. Jest za to doskonałym produktem do sporządzania licznych przetworów. W jaki sposób można wykorzystać pigwę w swej kuchni? Obecnie dostępne są liczne przepisy, dzięki którym z owoców pigwy można przygotować wspaniałe konfitury oraz kompoty. Sprawdza się też jako składnik pysznych galaretek owocowych oraz nalewek.