Pigwa
Ten owoc w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularny, jednak z pewnością warto włączyć go do swej diety. Pigwa coraz częściej pojawia się w polskich sklepach, a grono jej miłośników powoli, lecz konsekwentnie się powiększa. Co warto wiedzieć na temat pigwy? Dlaczego warto po nią sięgać?
Za ojczyznę pigwy uważana jest Kreta, na terenie której znano ten owoc już w czasach starożytnych. Grecy kojarzyli ten owoc z postacią Afrodyty, a spożywanie pigwy było szczególnie zalecane pannom młodym. Wiadomo również, że jednym z największych przysmaków w starożytnej Grecji (a później także w Rzymie) były owoce pigwy podawane z miodem. W antycznych czasach znanym napojem było też piwo z pigwy, którym tak chętnie delektowali się mieszkańcy imperium rzymskiego.
Pigwa to owoc, który zachwyca swym niepowtarzalnym smakiem i zapachem, który ceniony był już w czasach starożytnych. Niestety na surowo owoc ten nie smakuje zbyt dobrze. Jest za to doskonałym produktem do sporządzania licznych przetworów. W jaki sposób można wykorzystać pigwę w swej kuchni? Obecnie dostępne są liczne przepisy, dzięki którym z owoców pigwy można przygotować wspaniałe konfitury oraz kompoty. Sprawdza się też jako składnik pysznych galaretek owocowych oraz nalewek.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze