baner cook&love wejście do sklepu

Pokrzywa




Bujnie porasta przydrożne rowy, nieużytki i rudery, a w ogródkach jest raczej niemile widziana. Na dodatek parzy. Bardzo często jest niedoceniana- nie znaczy to jednak, że pokrzywa jest bezwartościowa. Wprost przeciwnie to prawdziwy skarb. W liściach tej niedocenianej rośliny jest całe mnóstwo bezcennych dla nas witamin ( C,B,K) i minerałów takich jak wapń, żelazo, potas i rozpuszczalna krzemionka. Ale na tym nie koniec- ta pospolita roślina ma wyjątkowo dobroczynny wpływ na organizm- oczyszcza krew, poprawia trawienie i przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi. Jest wręcz niezastąpiona podczas wiosennych kuracji oczyszczających i wzmacniających. Pokrzywa jest tania i łatwo dostępna- wystarczy przejść się na spacer i narwać jej całe naręcze. Można zbierać ją od maja do września , ale najlepiej robić to w maju, zanim zakwitnie, ponieważ wtedy jest w niej najwięcej cennych dla zdrowia substancji. Na zbieranie tych ziół najlepiej wybrać się w pogodny dzień, gdzieś z dala od miasta, fabryk i często uczęszczanych dróg. Koniecznie załóżmy rękawiczki- inaczej dłonie będą całe w swędzących bąblach, oraz zabierzmy ostry nóż bo pokrzywy mają twarde łodygi i nie jest łatwo je zerwać. Zioła te możemy ususzyć, by wykorzystać później, ale najlepszy jest sok ze świeżych liści. Należy odczekać kilka godzin, aż pokrzywy zwiędną- nie będą wtedy tak parzyły, płuczemy czystą, najlepiej przegotowaną wodą , kroimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Z uzyskanej papki w lnianej ściereczce odciskamy sok i zlewamy go do ciemnego naczynia. Pijemy rani i wieczorem po łyżeczce przez 2 tygodnie. Sok przechowujemy w lodówce- nie dłużej niż tydzień. Dlatego w sezonie najlepiej co kilka dni przygotować świeżą porcję. Sok z pokrzywy polecany jest szczególnie osobom. Które cierpią na anemię ,ponieważ dostarcza mnóstwo przyswajalnego żelaza.
 Doskonale pomaga oczyścić po zimie organizm i uzupełnić wszelkie niedobory. Sok z pokrzywy wspaniale oczyszcza krew, ponieważ ułatwia usuwanie z organizmu toksyn. Systematyczne picie soku poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Młode liście pokrzywy są doskonałym dodatkiem do sałatek. Sok z pokrzywy możemy również wykorzystać do zrobienia miodu. Szklankę soku wlewamy do 4 szklanek płynnego miodu, przekładamy do niedużych słoiczków, szczelnie zamykamy i przechowujemy cały rok. Zażywamy po łyżeczce dziennie. Koniecznie rano na czczo. Mikstura ta wzmacnia organizm, ponieważ pomaga zwiększyć ilość czerwonych krwinek, które dostarczają tlen do każdej komórki. Dzięki pszczelim enzymom doskonale reguluje ciśnienie krwi. Miód pokrzywowy rewelacyjnie poprawia też odporność organizmu nawet przed nowotworami, więc zażywając go regularnie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym zapominamy co to grypa czy przeziębienie. Gdy nie ma świeżych pokrzyw, możemy przygotować sobie herbatkę z suszonych liści. Nie jest wprawdzie aż tak skuteczna jak sok ale za to łatwa do przygotowania.

Pokrzywa przepisy kulinarne: