Pomarańcze
Pomarańcze przepisy kulinarne
Ze względu na swoje walory smakowe pomarańcze zaliczają się do najczęściej kupowanych owoców cytrusowych. Warto jednak zaznaczyć, że pomarańcze to nie tylko owoce o wyjątkowo atrakcyjnym smaku. Są one także skarbnicą wielu wartościowych składników odżywczych.
Pomarańcze są szczególnie bogate w tak cenną dla naszego organizmu witaminę C. To nie tylko nieoceniona pomoc w czasie przeziębienia, ale również antyoksydant, czyli substancja, która skutecznie unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu – wynik zbyt małej ilości snu, nadużywania alkoholu i palenia papierosów itd. Wystarczy zjeść jedną pomarańczę dziennie, aby w pełni pokryć zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Ponadto owoce te zawierają sporo beta-karotenu oraz wody, co także ma znaczeniu, ponieważ woda zawarta w pomarańczach po spożyciu owoców skutecznie wypłukuje niebezpieczne toksyny.
Atutem pomarańczy jest również ich wysoka zawartość witamin grupy B, które mają wyjątkowo pozytywny wpływ na naszą skórę. Z racji tego, że owoce te są bogate w potas, zatem ich regularne jedzenie może mieć dobry wpływ na nasze ciśnienie krwi. Ponadto pomarańcze zawierają substancje o działaniu antybakteryjnym.
Owoce te zalecane są również osobom na diecie odchudzającej. Nie dość, że są bardzo zdrowe, to jeszcze mają niewiele kalorii i w dodatku obfitują błonnik, który osobom odchudzającym się jest szczególnie zalecany. Najwięcej błonnika znajduje się w białych błonkach pomiędzy poszczególnymi cząstkami pomarańczy. Błonki te zawierają także flawonoidy, które dodatkowo intensyfikują oddziaływanie witaminy C.
Bardzo ważna częścią pomarańczy jest także ich aromatyczna skórka. Kandyzowaną skórkę pomarańczy dodaje się często do słodkich wypieków. Ponadto wytwarza się z niej olejek pomarańczowy, który ma udokumentowane działanie uspokajające oraz poprawiające nastrój. Wystarczy jedynie kilka kropli, aby móc skorzystać z jego dobroczynnego działania.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze