baner cook&love wejście do sklepu

Roszponka




Roszponka (łac. Vallerianella locusta) jest rośliną pochodzącą z rodziny kozłkowatych. W Polsce uprawiana jako warzywo od początku XX wieku, występuje też na niektórych obszarach w stanie dzikim. Swoim wyglądem przypomina miniaturową sałatę, częścią jadalną są liście tworzące rozetę, dorastającą do około 20 centymetrów.
Roszponka jest rośliną o niewielkich wymaganiach jeśli chodzi o glebę. Rośnie praktycznie na każdej ziemi, nie lubi tylko piaszczystej i suchej. Toleruje zarówno duże nasłonecznienie, jak i miejsca półcieniste. Nasiona wysiewać można już od marca – na zbiór wiosenny, aż do końca sierpnia – na zbiór jesienno-zimowy. Pierwszymi roślinkami możemy się cieszyć po około 6-8 tygodniach. Jest to roślina całoroczna, a łagodna zima sprzyja lepszym w tym okresie zbiorom. Możemy ją też wysiewać do skrzynek na balkonach, lub doniczek w pomieszczeniach.
Roszponka, jako roślina dostępna wczesną wiosną i zimą, kiedy trudno o inne świeże warzywa, jest niezwykle cennym źródłem witamin i soli mineralnych. W jej maleńkich liściach znajdziemy witaminę C, prowitaminę A, witaminy z grupy B, żelazo-szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i matek karmiących, potas-niezbędny do prawidłowej pracy serca, wapń i cynk. Oprócz tego zawiera składniki pobudzające trawienie i mające działanie uspokajające.
Roszponka zawiera naturalny błonnik, jest niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny. Ze względu na te zalety jest polecana osobom będącym na diecie, chorym na cukrzycę i wszystkim tym, którzy pragną zachować prawidłową masę ciała.
Liście ze względu na składniki odżywcze najlepiej spożywać na surowo. Mają one charakterystyczny, nieco orzechowy smak. Stanowią świetny dodatek do różnego rodzaju surówek, sałat i sałatek, podkreślają smak serów, dobrze łączą się z pomidorami, stanowią zielony akcent na zimowych kanapkach.