baner cook&love wejście do sklepu

Rozmaryn




Można go wykorzystać jako naturalny lek, świetnie też sprawdza się jako przyprawa. Znany ze swych właściwości od dawna, do dziś jest często wykorzystywany i ma swych stałych sympatyków. Rozmaryn lekarski, pochodzący najpewniej z górskich terenów Libanu, jest jedną z tych roślin, o których wspomina się już w źródłach biblijnych. O wieńcach z rozmarynu, noszonych przez bogów, wspominają też greckie mity. Jak zatem widać, moc tego zioła została odkryta już dawno. Jak korzystamy z niego we współczesnym świecie?
Jako naturalny lek rozmaryn nadal jest bardzo popularny. Znajdują się w nim cenne garbniki i olejki lotne. Sporządzony z tego zioła napar pomaga przy skurczach jelit oraz w problemach z drogami moczowymi. Jest też zalecany przy zaburzeniach krążenia oraz przy ogólnym zmęczeniu. Jego moc pomaga wzmocnić serca starszych osób, dla których napar z rozmarynu jest cennym dodatkiem do diety. Rozmaryn jest też chętnie stosowany jako przyprawa. W kuchni zagościł już w XVIII wieku, a z jego smakowych walorów najwcześniej korzystać zaczęli mieszkańcy Włoch, Francji oraz odległego Meksyku. Suszone liście tej rośliny poprawiają smak pieczeni, idealnie komponują się również z dziczyzną. Mogą okazać się też idealnym dodatkiem do zup oraz sosów. Najpopularniejsze przepisy, w których pojawia się to zioło, pochodzą z kuchni brytyjskiej oraz śródziemnomorskiej. Znaleźć tu można przepisy na zrazy baranie z rozmarynem oraz na dania z kurcząt, którym to lecznicze zioło dodaje wyjątkowego smaku.

Rozmaryn Lekarski Przepisy Kulinarne: