baner cook&love wejście do sklepu

Ryż




Zdrowa dieta chętnie sięga po ryż, który jest nie tylko smaczny i pożywny, ale i bardzo zdrowy. Liczne przepisy sprawiają, że każdy z nas może wyczarować z ryżu wspaniałe dania. Niemal każda książka kucharska może się pochwalić ciekawymi pomysłami na sałatki lub zapiekanki, w których podstawowym składnikiem jest właśnie ryż. Popularny we wszystkich krajach azjatyckich, bardzo szybko podbił serca mieszkańców Europy. Na czym polega jego fenomen? W jaki sposób możemy wykorzystać ryż w swej diecie?
Znany od ponad 5 tysięcy lat ryż stał się podstawowym składnikiem w kuchni azjatyckiej i arabskiej. W Europie wyjątkowo często pojawia się w diecie śródziemnomorskiej, która jako smaczna, lekka i zdrowa zyskała popularność na całym kontynencie. Włoskie risotto jest najlepszym dowodem na to, że z ryżu można sporządzić danie smaczne i uniwersalne, które doskonale smakuje każdemu. Potrawy z ryżu są też wyjątkowo popularne w kuchni polskiej. Ryż z jabłkami, pikantne zapiekanki z jego udziałem oraz sałatki – oto specjały, które bardzo często pojawiają się na naszych stołach. Inną zaletą ryżu jest fakt, że nasz organizm świetnie radzi sobie z jego trawieniem. Jego spożywanie jest zatem zalecane tym, którzy muszą korzystać z diety lekkostrawnej, chętnie też sięgają po niego osoby będące w trakcie diety odchudzającej. Tu jednak należy zachować pewną ostrożność. O ile sam ryż nie jest produktem tuczącym, do dodatki oraz sosy z którymi bywa podawany mogą okazać się prawdziwymi bombami kalorycznymi.

Ryż przepisy kulinarne: