Ser pleśniowy
Ser pleśniowy przepisy kulinarne
Sery pleśniowe to m.in. gorgonzola, camembert, brie, bleu de brese itd. Tego rodzaju sery produkuje się z mleka i podpuszczki. W zależności od konkretnego rodzaju sera, mogą być one porośnięte pleśnią białą, zieloną albo niebieską. Obecnie sery pleśniowe uważne są wyrafinowany przysmak.
Najczęściej kojarzone są z wykwintną kuchnią francuską. Co nie znaczy, że nie pojawiają się w przepisach na dania pochodzące z innych części świata. W tej chwili ser pleśniowy to częsty dodatek do pizzy. Ponadto sery tego rodzaju dodaje się do różnych sałatek oraz dań z makaronu. W samej tylko Francji wytwarza się obecnie kilkaset różnych gatunków serów pleśniowych – nie tylko z mleka krowiego, ale także i koziego.
Ponieważ sery pleśniowe odznaczają się dość dużą kalorycznością, wiele osób z nich rezygnuje. Tymczasem okazuje się, że sery pleśniowe stanowią wartościowe źródło dobrze przyswajanego przez ludzki organizm białka. Mimo wysokiej kaloryczności z serów pleśniwych nie powinny rezygnować osoby walczące o smukłą sylwetkę. Dlaczego? Typowy ser pleśniowy bogaty jest w cenne aminokwasy, które przyspieszają proces chudnięcia i jednocześnie podnoszą wytrzymałość naszego ciała. Ważnym składnikiem serów pleśniowych jest tyrozyna – aminokwas, który podnosi nasza odporność na stres oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie. Dobrej jakości ser pleśniowy zawiera mnóstwo cennych witamin. Poza witaminami z grupy B sery pleśniowe dostarczają na także witamin: A, D, E oraz K. Tym samym spożywanie serów pleśniowych może poprawić kondycję naszej skóry, paznokci oraz włosów.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze