baner cook&love wejście do sklepu

Sezam

  • Porcje : 1
  • Czas gotowania : 15 Min



Sezam przepisy kulinarne

Sezam najczęściej jadamy na słodko, na przykład jako chałwę oraz sezamki. Ale pamiętajmy, że można go również wykorzystywać do codziennych potraw, ponieważ to bardzo zdrowe ziarenka. Oprócz jasnego sezamu, warto też abyśmy używali jego czarnej odmiany. Z sezamu produkuje się olej, pastę sezamową (tahini), można go też po prostu prażyć oraz wykorzystywać do posypywania sałatek, a nawet do panierowania. Należy wiedzieć, że sezam jest bardzo bogatym źródłem wapnia – ma on wpływ na stan kości i zębów oraz funkcjonowanie organizmu, m. in. układu mięśniowego, serca. 100 g sezamu zawiera aż 1160 mg wapnia i w porównaniu z żółtym serem wypada wyśmienicie, ponieważ w 100 g takiego sera zawiera się tylko około 600 mg wapnia. Sezam jest również dobrym źródłem magnezu, który sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąc ona nerwy. Dostarcza też cennych witamin: A (wpływa na dobry wzrok i kondycję skóry, paznokci oraz włosów), E (to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizuje wolne rodniki, które mogą przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz z grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają również w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu). Na zakończenie należy dodać, że białko pochodzące z ziaren sezamu ma prawie taką samą wartość jak to pochodzące z jajek.