Sezam
Sezam przepisy kulinarne
Sezam najczęściej jadamy na słodko, na przykład jako chałwę oraz sezamki. Ale pamiętajmy, że można go również wykorzystywać do codziennych potraw, ponieważ to bardzo zdrowe ziarenka. Oprócz jasnego sezamu, warto też abyśmy używali jego czarnej odmiany. Z sezamu produkuje się olej, pastę sezamową (tahini), można go też po prostu prażyć oraz wykorzystywać do posypywania sałatek, a nawet do panierowania. Należy wiedzieć, że sezam jest bardzo bogatym źródłem wapnia – ma on wpływ na stan kości i zębów oraz funkcjonowanie organizmu, m. in. układu mięśniowego, serca. 100 g sezamu zawiera aż 1160 mg wapnia i w porównaniu z żółtym serem wypada wyśmienicie, ponieważ w 100 g takiego sera zawiera się tylko około 600 mg wapnia. Sezam jest również dobrym źródłem magnezu, który sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąc ona nerwy. Dostarcza też cennych witamin: A (wpływa na dobry wzrok i kondycję skóry, paznokci oraz włosów), E (to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizuje wolne rodniki, które mogą przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz z grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają również w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu). Na zakończenie należy dodać, że białko pochodzące z ziaren sezamu ma prawie taką samą wartość jak to pochodzące z jajek.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze