Śmietana
Śmietana to jeden z najpopularniejszych produktów mlecznych, który ma lekko kwaśny smak. Mimo wzrastającej popularności jogurtów naturalnych (zdrowego odpowiednika tradycyjnej śmietany) ciągle jeszcze śmietany o różnej zawartości tłuszczu chętnie wykorzystywane są w kuchni, po to, aby poprawić smak albo konsystencję przygotowywanych dań. Na śmietanie bazują także liczne dostępne w sklepach produkty mleczne.
W zależności od zawartości tłuszczu w konkretnym rodzaju śmietany, może ona mieć nie tylko inny smak, ale także inne właściwości i co za tym idzie inne zastosowanie w kuchni. Śmietana o zawartości tłuszczu 12 % wykorzystywana jest do przygotowywania sosów i zup. Podobne zastosowanie ma śmietana z zawartością 18% tłuszczu, która bywa także dodatkiem do ciast, deserów oraz sałatek. Naturalne masło produkuje się ze śmietany o zawartości tłuszczu w przedziale 24-28%. Natomiast śmietana kremówka, czyli taka, gdzie tłuszczu jest min. 30%, jest składnikiem wielu kremów oraz dodatkiem do ciast.
Ze względu na swoje niezaprzeczalne walory smakowe śmietana jest bardzo często wykorzystywana w kuchni. Jest to jednak źródło tłuszczu i jednocześnie cholesterolu. W praktyce oznacza to, że w z ilością spożywanej śmietany nie powinniśmy przesadzać. Dotyczy to zwłaszcza osób, które walczą z dodatkowymi kilogramami. Warto jednak pamiętać, że śmietana to nie tylko sam tłuszcz. Jest ona także bogata w witaminę A, która ma wpływ na kondycję naszych kości i zębów, skóry, włosów praz paznokci. Śmietana zawierają poza tym szczepy bakterii, które prowadzą do zmniejszenia rozwoju szkodliwiej dla organizmu mikroflory gnilnej w układzie pokarmowym oraz wpływają pozytywnie na nasz układ immunologiczny.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze