Szafran
Powszechnie uprawiany na terenie Wybrzeża Egejskiego oraz Indii szafran jest rośliną wyjątkową. To z jednej strony doskonała przyprawa, z drugiej – roślina o potwierdzonych właściwościach leczniczych. Przepisy kuchni hiszpańskiej i francuskiej sprawiają, że każdy z nas może bez problemów przygotować ciekawe danie, w której ważną rolę odgrywa ta ciekawa przyprawa. Dlaczego szafran cieszy się tak wielkim uznaniem? Na czym polega wyjątkowość tej rośliny?
Szafran to przede wszystkim wyjątkowo korzystnie wpływające na ludzkie zdrowie olejki lotne oraz gorycze. Dzięki swym składnikom ta roślina ma niemal wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się jako składnik perfum, można ją wykorzystać w naturalnej medycynie. Najczęściej szafran wykorzystywany jest jednak jako przyprawa, a w wielu kuchniach już zajął ważne miejsce. Szczególnym powodzeniem cieszy się w południowej części Francji, chętnie sięgają po niego kucharze w Hiszpanii. Również w Polsce szafran staje się coraz bardziej popularną przyprawą, z której korzysta coraz większa grupa miłośników zdrowego żywienia. Ta droga przyprawa znana była już w czasach starożytnych. Wiadomo, że chętnie sięgali po nią mieszkańcy starożytnego Egiptu, znany był też szafran Grekom i Rzymianom. Do dziś jest to przyprawa wyjątkowo cenna i ważna, dzięki której zupy, sosy oraz dania z ryżu nabierają niezwykłego charakteru. Jeden z ciekawszych przepisów, w którym pojawia się szafran, jest przepis na kaukaską zupę z baraniny. Podstawą tego dania jest ugotowane w czerwonym winie mięso, dla którego niezwykłym towarzystwem stają się takie dodatki smakowe, jak czosnek, cebula oraz wyjątkowo cenny szafran. Kolendra oraz natka pietruszki, śmietanka pozwalająca na zagęszczenie zupy – oto kolejne składniki, które powinny znaleźć się w tej wyjątkowo elitarnej zupie.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze