baner cook&love wejście do sklepu

Szafran

  • Czas gotowania : 90 Min



Powszechnie uprawiany na terenie Wybrzeża Egejskiego oraz Indii szafran jest rośliną wyjątkową. To z jednej strony doskonała przyprawa, z drugiej – roślina o potwierdzonych właściwościach leczniczych. Przepisy kuchni hiszpańskiej i francuskiej sprawiają, że każdy z nas może bez problemów przygotować ciekawe danie, w której ważną rolę odgrywa ta ciekawa przyprawa. Dlaczego szafran cieszy się tak wielkim uznaniem? Na czym polega wyjątkowość tej rośliny?
Szafran to przede wszystkim wyjątkowo korzystnie wpływające na ludzkie zdrowie olejki lotne oraz gorycze. Dzięki swym składnikom ta roślina ma niemal wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się jako składnik perfum, można ją wykorzystać w naturalnej medycynie. Najczęściej szafran wykorzystywany jest jednak jako przyprawa, a w wielu kuchniach już zajął ważne miejsce. Szczególnym powodzeniem cieszy się w południowej części Francji, chętnie sięgają po niego kucharze w Hiszpanii. Również w Polsce szafran staje się coraz bardziej popularną przyprawą, z której korzysta coraz większa grupa miłośników zdrowego żywienia. Ta droga przyprawa znana była już w czasach starożytnych. Wiadomo, że chętnie sięgali po nią mieszkańcy starożytnego Egiptu, znany był też szafran Grekom i Rzymianom. Do dziś jest to przyprawa wyjątkowo cenna i ważna, dzięki której zupy, sosy oraz dania z ryżu nabierają niezwykłego charakteru. Jeden z ciekawszych przepisów, w którym pojawia się szafran, jest przepis na kaukaską zupę z baraniny. Podstawą tego dania jest ugotowane w czerwonym winie mięso, dla którego niezwykłym towarzystwem stają się takie dodatki smakowe, jak czosnek, cebula oraz wyjątkowo cenny szafran. Kolendra oraz natka pietruszki, śmietanka pozwalająca na zagęszczenie zupy – oto kolejne składniki, które powinny znaleźć się w tej wyjątkowo elitarnej zupie.