baner cook&love wejście do sklepu

Szczypiorek




Doskonale znany nam szczypiorek to wyjątkowa przyprawa, która korzystnie wpływa nie tylko na smak naszych dań, ale i na nasze zdrowie. Jako naturalne lek, jako przyprawa – w oby tych rolach szczypiorek spisuje się doskonale. Ta roślina wyjątkowo popularna na terenie Europy, Azji oraz Ameryki, chętnie jest uprawiana i w polskich ogródkach. Nie ma zbyt wielkich wymagań, a jego uprawa nie jest zbyt kłopotliwa. Czy warto poświęcić czas uprawie tej rośliny? Czy taka przyprawa zasługuje na otaczające ją zainteresowanie? Pozytywna opinia na temat szczypiorku jest jak najbardziej słuszna. Ta roślina może się pochwalić wysoką zawartością witaminy C oraz witamin z grupy B. W szczypiorku można również znaleźć sporo karotenu oraz związków siarki, które ukrywają się w jego olejkach lotnych. Wapń, potas, fosfor oraz żelazo to kolejne niezwykle cenne dla zdrowia składniki, które znaleźć można właśnie w szczypiorku. Z leczniczych właściwości tej rośliny przyprawowej mogą skorzystać przede wszystkim ci, którym dokucza ją problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem oraz ci, dla których problemem jest zbyt wolne trawienie. Jako przyprawa szczypiorek też sprawdza się doskonale. Korzystając z jego młodych liści można w niezwykły sposób poprawić smak swych dań. Drobno posiekany idealnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań, m. in. do gotowanych ziemniaków. Szczypiorek świetnie sprawdza się w duecie z cebulą. Pasuje do sosów oraz do tych dań, w których pierwsze skrzypce odgrywają jajka. Świetnie smakuje też masło lub twarożek, do których doda się odrobinę świeżego szczypiorku.

Szczypiorek Przepisy Kulinarne: