szparagi
Szparagi przepisy kulinarne
Szparagi, zarówno zielone jak i białe, są bogatym źródłem minerałów i witamin. Medycyna naturalna twierdzi, że mogą one pomagać w leczeniu wielu chorób. Zdrowa i zbilansowania dieta powinna zawierać szparagi jako, że są lekkostrawne i mają bardzo mało kalorii (średnio 18 kcal na 100 gram). Poza tym jest to smaczny, niedrogi dodatek do codziennego obiadu. Trzeba jednak pamiętać, aby spożyć je niedługo po zakupie, gdyż szybko tracą ważność i psują się.
Aby przygotować szparagi należy dokładnie je umyć. Zielone szparagi gotuje się w łupince, białe zaś należy obrać. Następnie powinno się odkroić twardą nasadę i wrzucić warzywa do posolonej wrzącej wody na około 10 – 12 minut. Do białych szparagów można dodać sok z cytryny. Gotowe.
Jedną z największych zalet owego warzywa jest kwas foliowy. Szparagi posiadają go bardzo dużo. Kwas ten jest niezwykle ważnym elementem zdrowej diety zwłaszcza u kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga prawidłowy rozwój dziecka, dlatego przyszłe mamy powinny jeść szparagi codziennie. Dodatkowo jarzyny te wspomagają oczyszczanie organizmu. Działają moczopędnie, symulują pracę nerek, a co za tym idzie wspomagają usuwanie toksyn z organizmu człowieka, są zatem wskazane do osób cierpiących na choroby układu moczowego. Obniżają też ciśnienie krwi, dzięki zawartej w nich dawce asparaginy, która działa korzystnie na pracę serca rozszerzając naczynia krwionośne. Zawarte przeciwutleniacze likwidujące wodne rodniki wpływają korzystnie na cerę, dzięki czemu wygląda się młodziej i ma się mniejsze problemy ze zmarszczkami.
Należy jednak pamiętać, że szparagi mogą powodować wzdęcia. Z tego powodu osoby, które mają problemy żołądkowe powinny zaopatrzyć się w odpowiedni lek w aptece, który rozwiąże ewentualny problem (odpowiednia ilość kminku również powinna rozwiązać owy problem).
Biorąc zatem pod uwagę zdrowotne właściwości tych jarzyn warto jeszcze dziś zaopatrzyć w nie swoją lodówkę, by uzupełnić dietę i zrobić kolejny krok w kierunku zdrowego trybu życia.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze