baner cook&love wejście do sklepu

Szpinak




Choć nie każdy przepada za tym warzywem, każdy może wiele zyskać dzięki włączeniu go do diety. Szpinak to moc cennych dla zdrowia składników, dzięki którym zapewnienie sobie lepszej formy staje się znacznie łatwiejszym zadaniem. Ciekawe przepisy sprawiają, że każdy z nas ma szansę na nowo odkryć jego smak i sięgać po niego z większą przyjemnością. A dlaczego warto włączyć to warzywo do swej diety? Szpinak ma wiele zalet. Jest on przede wszystkim bardzo dobrym źródłem beta karotenu. Ten sprawdza się zarówno w profilaktyce chorób nowotworowych, jak i w walce z licznymi dolegliwościami spowodowanymi zbyt niską odpornością organizmu. W szpinaku znajdziemy również tak cenne dla zdrowia witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Ten ostatni jest ważnym składnikiem diety ciężarnych kobiet, które chcą chronić swe nienarodzone jeszcze dziecko w możliwie jak najlepszy sposób. Żelazo oraz potas to kolejne bardzo ważne składniki, które zawiera szpinak. Wapń i magnez to kolejne powody, dla których tak chętnie sięgają po szpinak miłośnicy zdrowej i wartościowej diety. Dzięki wspaniałym składnikom, niepozorny szpinak staje się warzywem o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Chroni przed rakiem, zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Wspiera układ odpornościowy, a jednocześnie – chroni przed niedokrwistością. Z pewnością warto włączyć go do swej diety i wykorzystać te przepisy, w których pojawia się szpinak. Nasze zdrowie zyska na tym wiele.

Szpinak przepisy kulinarne: