baner cook&love wejście do sklepu

Szynka szwarcwaldzka




Szynka szwarcwaldzka w kuchni – najlepsze przepisy kulinarne

Szynka szwarcwaldzka to rodzaj szynki pochodzącej z Niemiec, a konkretnie ze Schwarzwaldu. Ta wędzona na zimno, surowa szynka produkowana jest z zastosowaniem tradycyjnych metod. To, co ją wyróżnia na tle innych wędlin tego typu, to jej niezwykły smak. Prawdziwa szynka szwarcwaldzka wędzona jest w dymie z igieł, szyszek i wiór świerkowych. Po uwędzeniu szynka powinna dojrzewać mniej więcej 3-4 tygodnie, dopiero po tym czasie nadaje się do podania.
Szynka szwarcwaldzka to produkt posiadający certyfikat Unii Europejskiej. Wieprzowina, z której produkuje się szynkę, pochodzi albo z samego Schwarzwaldu albo z położonych w pobliżu miejscowości. Mięso na szynkę poddawane jest dokładnej kontroli. Zresztą już po wyprodukowaniu szynki, po okresie jest dojrzewania, kontrolowane jest nasolenie, proporcje ilości wody do białka, kolor mięsa oraz smak i aromat.
Dlaczego warto jeść szynkę szwarcwaldzką? Produkt ten jest wartościowym źródłem białka, potasu, wapnia, żelaza oraz potrzebnych naszemu organizmowi soli mineralnych. Ponadto szybka szwarcwaldzka dostarcza również witamin z grupy B, witaminy E i A. Stąd też nawet osoby na diecie odchudzającej mogą bez większych wyrzutów sumienia sięgać po dania, których składnikiem jest oryginalna szynka ze Schwarzwaldu. Jak podawać szynkę? Można w sposób tradycyjny, jako dodatek do białego pieczywa. Cienkie plastry szynki można wykorzystać także jako dekorację półmisków. Jedyny w swoim rodzaju aromat tego produktu powoduje, że pasuje on bardzo dobrze do brokułów, szparagów oraz niektórych owoców.