Szynka szwarcwaldzka
Szynka szwarcwaldzka w kuchni – najlepsze przepisy kulinarne
Szynka szwarcwaldzka to rodzaj szynki pochodzącej z Niemiec, a konkretnie ze Schwarzwaldu. Ta wędzona na zimno, surowa szynka produkowana jest z zastosowaniem tradycyjnych metod. To, co ją wyróżnia na tle innych wędlin tego typu, to jej niezwykły smak. Prawdziwa szynka szwarcwaldzka wędzona jest w dymie z igieł, szyszek i wiór świerkowych. Po uwędzeniu szynka powinna dojrzewać mniej więcej 3-4 tygodnie, dopiero po tym czasie nadaje się do podania.
Szynka szwarcwaldzka to produkt posiadający certyfikat Unii Europejskiej. Wieprzowina, z której produkuje się szynkę, pochodzi albo z samego Schwarzwaldu albo z położonych w pobliżu miejscowości. Mięso na szynkę poddawane jest dokładnej kontroli. Zresztą już po wyprodukowaniu szynki, po okresie jest dojrzewania, kontrolowane jest nasolenie, proporcje ilości wody do białka, kolor mięsa oraz smak i aromat.
Dlaczego warto jeść szynkę szwarcwaldzką? Produkt ten jest wartościowym źródłem białka, potasu, wapnia, żelaza oraz potrzebnych naszemu organizmowi soli mineralnych. Ponadto szybka szwarcwaldzka dostarcza również witamin z grupy B, witaminy E i A. Stąd też nawet osoby na diecie odchudzającej mogą bez większych wyrzutów sumienia sięgać po dania, których składnikiem jest oryginalna szynka ze Schwarzwaldu. Jak podawać szynkę? Można w sposób tradycyjny, jako dodatek do białego pieczywa. Cienkie plastry szynki można wykorzystać także jako dekorację półmisków. Jedyny w swoim rodzaju aromat tego produktu powoduje, że pasuje on bardzo dobrze do brokułów, szparagów oraz niektórych owoców.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze