baner cook&love wejście do sklepu

Truskawki




Nareszcie są… Błyszczące, czerwone, smakowite. Polskie truskawki. Ozdoba naszych stołów i rozkosz dla naszego podniebienia. Czekaliśmy na nie cały rok…

Truskawki to chyba najbardziej wyczekiwane owoce sezonowe w naszym kraju. Smakują prawie wszystkim. Lubimy je jeść na surowo – prosto z koszyczka, przyrządzamy z nich pyszne soki i koktajle, gotujemy kompoty, smażymy powidła, zamrażamy, aby przypomnieć sobie ich smak zimą. I słusznie. Bo te smaczne owoce to także cenny produkt odżywczy dla naszego organizmu.

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C. Pod tym względem przewyższają nawet cytryny i inne owoce cytrusowe. Zawierają też zestaw witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Są prawdziwą skarbnicą niezbędnych dla zdrowia minerałów, przede wszystkim potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Wspomagają układ nerwowy i kostny, ułatwiają wchłanianie żelaza. Poprawiają nastrój, są zalecane przy artretyzmie, anemii czy osłabieniu organizmu.

Truskawki pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi, a nawet poziomu cholesterolu, gdyż wywierają pozytywny wpływ na gospodarkę tłuszczową. Mają sporo wody i błonnika, zatem działają moczopędnie, oczyszczająco i przyspieszają przemianę materii. Ponadto posiadają w swoim składzie substancje bakteriobójcze oraz kwas elagowy, który jest przeciwutleniaczem i wiąże nadmiar wolnych rodników w organizmie, a to z kolei zapobiega nowotworom.

I jeszcze jedna dobra wiadomość, zwłaszcza dla osób odchudzających się – 100g tych pysznych owoców to tylko 28 kcal. Cieszmy się więc truskawkami i jedzmy do woli, póki są. Na następne trzeba będzie czekać cały długi rok…

Truskawki przepisy kulinarne: