Trybula ogrodowa
Znana i ceniona już w czasach starożytnych trybula ogrodowa to nie tylko ciekawa przyprawa, ale i ceniona roślina o leczniczych właściwościach. Popularna na terenie północno – wschodniej Europy jest chętnie wykorzystywana do dziś. W jaki sposób? Jakimi składnikami wyróżnia się ta niezwykła przyprawa?
Trybula ogrodowa to przede wszystkim jej liście, pełne olejków lotnych, witaminy C oraz tak ważnych dla zdrowia składników mineralnych, jak mangan oraz żelazo. Dzięki tym składnikom trybula ogrodowa może być stosowana jako lek moczopędny, pomocna jest również przy problemach z trawieniem oraz wzdęciach. Jako przyprawa trybula ogrodowa najchętniej wykorzystywana jest w kuchni holenderskiej i francuskiej, chętnie sięgają po nią i Brytyjczycy. Stosowana jest ona niemal w taki sam sposób jak pietruszka, choć ciekawostką mogą być przepisy na ciasto drożdżowe doprawione tą rośliną. Najczęściej z trybulą można się jednak spotkać w sałatkach warzywnych oraz potraf w rusztu. Pasuje do jaj oraz do dań rybnych, często pojawia się też w zupach oraz w serowych przekąskach. Jest też częstym składnikiem masła ziołowego, w którym zazwyczaj pojawia się wraz z pietruszką i koperkiem.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze