baner cook&love wejście do sklepu

Trybula ogrodowa




Znana i ceniona już w czasach starożytnych trybula ogrodowa to nie tylko ciekawa przyprawa, ale i ceniona roślina o leczniczych właściwościach. Popularna na terenie północno – wschodniej Europy jest chętnie wykorzystywana do dziś. W jaki sposób? Jakimi składnikami wyróżnia się ta niezwykła przyprawa?
Trybula ogrodowa to przede wszystkim jej liście, pełne olejków lotnych, witaminy C oraz tak ważnych dla zdrowia składników mineralnych, jak mangan oraz żelazo. Dzięki tym składnikom trybula ogrodowa może być stosowana jako lek moczopędny, pomocna jest również przy problemach z trawieniem oraz wzdęciach. Jako przyprawa trybula ogrodowa najchętniej wykorzystywana jest w kuchni holenderskiej i francuskiej, chętnie sięgają po nią i Brytyjczycy. Stosowana jest ona niemal w taki sam sposób jak pietruszka, choć ciekawostką mogą być przepisy na ciasto drożdżowe doprawione tą rośliną. Najczęściej z trybulą można się jednak spotkać w sałatkach warzywnych oraz potraf w rusztu. Pasuje do jaj oraz do dań rybnych, często pojawia się też w zupach oraz w serowych przekąskach. Jest też częstym składnikiem masła ziołowego, w którym zazwyczaj pojawia się wraz z pietruszką i koperkiem.