Tymianek
Tymianek przepisy kulinarne
Powszechnie stosowany w kuchni europejskiej zachwyca wspaniałym aromatem. Dzięki niemi potrawy stają się nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Tymianek pospolity to wyjątkowa roślina, która zachwyca i jako naturalny lek, i jako wspaniała przyprawa. Co warto wiedzieć na temat wyjątkowych właściwości tej rośliny? Jak może przysłużyć się nam tymianek?
Tymianek, zarówno jako roślina rosnąca dziko, jak i jako przyprawa, szczególnie popularny jest w swej „ojczyźnie” – w rejonie Morza Śródziemnego. Jego szybka kariera i rosnąca popularność sprawiły jednak, że jest on wykorzystywany w całej Europie. Gorycze, garbniki i olejki lotne, które można znaleźć w tej roślinie, pozwalają na wykorzystywanie jej nie tylko w celach kulinarnych, ale i leczniczych. Wiadomo, że tymianek doskonale dezynfekuje i oczyszcza organizm. Wiadomo, że od dawna stosowany był w razie problemów z układem pokarmowym. Tymianek jest też rośliną, która pobudza apetyt, a jednocześnie pomaga przy wzdęciach lub przy biegunkach.
Jako przyprawa najczęściej wykorzystywane jest suszone ziele, choć niektórzy stawiają tylko i wyłącznie na kwiaty tej rośliny. Taka przyprawa ma intensywny zapach oraz charakterystyczny, nieco gorzkawy smak. Ziele to cenione jest w kuchniach znanych z południowej Europy (min. W kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej). Po tymianek chętnie sięga się jednak i na Bałkanach, i w Europie Środkowej. Niejeden ciekawy przepis na danie doprawione tymiankiem można też znaleźć w kuchni afrykańskiej, w której tymianek zyskuje coraz większą popularność.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze