baner cook&love wejście do sklepu

Tymianek




Tymianek przepisy kulinarne

Powszechnie stosowany w kuchni europejskiej zachwyca wspaniałym aromatem. Dzięki niemi potrawy stają się nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Tymianek pospolity to wyjątkowa roślina, która zachwyca i jako naturalny lek, i jako wspaniała przyprawa. Co warto wiedzieć na temat wyjątkowych właściwości tej rośliny? Jak może przysłużyć się nam tymianek?
Tymianek, zarówno jako roślina rosnąca dziko, jak i jako przyprawa, szczególnie popularny jest w swej „ojczyźnie” – w rejonie Morza Śródziemnego. Jego szybka kariera i rosnąca popularność sprawiły jednak, że jest on wykorzystywany w całej Europie. Gorycze, garbniki i olejki lotne, które można znaleźć w tej roślinie, pozwalają na wykorzystywanie jej nie tylko w celach kulinarnych, ale i leczniczych. Wiadomo, że tymianek doskonale dezynfekuje i oczyszcza organizm. Wiadomo, że od dawna stosowany był w razie problemów z układem pokarmowym. Tymianek jest też rośliną, która pobudza apetyt, a jednocześnie pomaga przy wzdęciach lub przy biegunkach.
Jako przyprawa najczęściej wykorzystywane jest suszone ziele, choć niektórzy stawiają tylko i wyłącznie na kwiaty tej rośliny. Taka przyprawa ma intensywny zapach oraz charakterystyczny, nieco gorzkawy smak. Ziele to cenione jest w kuchniach znanych z południowej Europy (min. W kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej). Po tymianek chętnie sięga się jednak i na Bałkanach, i w Europie Środkowej. Niejeden ciekawy przepis na danie doprawione tymiankiem można też znaleźć w kuchni afrykańskiej, w której tymianek zyskuje coraz większą popularność.