baner cook&love wejście do sklepu

Wieprzowina




Wieprzowina to ciągle jeden z najchętniej wykorzystywanych w naszej kuchni gatunków mięsa. Faktem jest, że wieprzowina nie jest niestety najzdrowszym mięsem. Na tym tle zdecydowanie lepiej wypada mniej tłuste mięso z indyka albo kurczaka. To jednak nie znaczy, że koniecznie trzeba wykluczyć wieprzowinę ze swej diety. Jak w wielu innych przypadkach wskazany jest jednak umiar.
Jak wspomnieliśmy, wieprzowina jest bardzo popularnym gatunkiem mięsa w naszym kraju. Można to łatwo wytłumaczyć. Przede wszystkim jest bardzo smaczna, soczysta i do tego stosunkowo łatwa do przygotowania. Plusem jest także przystępna cena wieprzowiny. Minusem natomiast jest wysoka kaloryczność niektórych tłustych części tego mięsa, chodzi m.in. o łopatkę, boczek, żeberka oraz oczywiście słoninę. Choć spożywana w nadmiarze wieprzowina przyczynia się do podwyższenia cholesterolu, trzeba zaznaczyć, że także i ten gatunek mięsa ma wiele wartościowych składników odżywczych. Mięso wieprzowe zawiera sporo potasu, fosforu, magnezu oraz żelaza. To także dobre źródło witamin E, A, D oraz z grupy B.
Co więcej, mięso wieprzowe jest źródłem białka, które jest przecież budulcem naszego ciała. Z tego względu wieprzowina może być spożywana, oczywiście w ograniczonych ilościach, również przez te osoby, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Wybierając mięso wieprzowe, warto zwrócić uwagę na to, czy na pewno jest świeże. Świeża wieprzowina powinna mieć zdrowy, różowy kolor. Ten gatunek mięsa może być zarówno pieczony, jak i smażony. Bogatym smakiem zaskakuje także wieprzowina grillowana.