baner cook&love wejście do sklepu

Wódka

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4



Wódka to napój alkoholowy, który powstaje z destylatu alkoholowego rozcieńczonego we właściwych proporcjach wodą. Zwykle wódka ma 40% alkoholu, choć zgodnie z aktualnym stanem prawnym w naszym kraju, można tak nazwać każdy napój alkoholowy, którego zawartość alkoholu wynosi przynajmniej 37,5 %.
Wódka, oczywiście w niewielkich ilościach, ma właściwości prozdrowotne. Kiedyś używano jej chociażby jako lekarstwa w przypadku dolegliwości trawiennych. Jak się okazuje, fakt, że tak wiele produkowanych współcześnie lekarstw ma w swoim składzie alkohol, nie jest wcale przypadkiem. Obecnie wódka jest także bazą wielu nalewek, także i tych, które wykorzystywane są w celach leczniczych.
Wódka jest ponadto wykorzystywana w kuchni do przygotowania wielu różnych potraw. Spirytus, na którym bazuje również wódka, używany jest do flambirowania potraw, czyli po prostu ich zapalania. Flambirować można zarówno dania mięsne, jak i omlety, lody czy naleśniki. Warto zaznaczyć, że danie nie powinno płonąć dłużej niż kilka sekund. Po tym czasie flambirowana potrawa staje się bardziej krucha, jej smak zaś jest znacznie wyraźniejszy. Wódka to popularne rozwiązanie, gdy chodzi o marynowanie mięsa, przede wszystkim dziczyzny. Dlaczego właśnie wódka? Jeśli dodamy jej odrobinę do marynaty, mięso skruszeje i jednocześnie nabierze bardziej wykwintnego smaku. Również w kuchni chińskiej wódka jest często stosowaną przyprawą, dodaje się ja zarówno do dań z makaronów, jak i tradycyjnej zupy rybnej. Wódka jest także cenionym dodatkiem do dań z pomidorów, nawet do zwykłej zupy pomidorowej, wystarczy odrobina, aby danie stało się bardziej wyraziste.