Ziele angielskie
Ta przyprawa znana jest doskonale i w polskiej kuchni, a liczne przepisy pozwalają na sporządzenie z jej pomocą wspaniałych dań. Ziele angielskie to przyprawa wyjątkowa, bez której trudno już wyobrazić sobie polską kuchnię. Na czym polega jej wyjątkowość? Ziele angielskie pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Skąd zatem jej nazwa? Stąd, że największą popularność zdobyła ona właśnie w Anglii. Czym ziele angielskie podbiło serca Europejczyków? Przyczyn jej popularności jest sporo. Wiadomo, że ta przyprawa była ważnym składnikiem diety rdzennych mieszkańców tego kontynentu. Chętnie sięgali po nią już Aztekowie, W ich kuchni ziele to było równie ważnym i popularnym składnikiem, jak wanilia. Ziele angielskie bardzo szybko stało się popularne na terenie Europy, gdzie trafiło wraz z powracającymi z dalekich wypraw żeglarzami. Od czasów Kolumba jest to jedna z popularniejszych przypraw. Dawniej ziele angielskie było bardzo drogie, obecnie jest dostępne dla każdego z nas. Ostrość połączona z niezwykłym aromatem – oto główne zalety, jakimi wyróżnia się ta przyprawa. Doskonale nadaje się ona do zup oraz wędlin, jest też rewelacyjnym dodatkiem do marynat. Nie brak też ciekawych przepisów, dzięki którym można stworzyć wyjątkowo smaczną i aromatyczną pieczeń.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze