baner cook&love wejście do sklepu

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu w kuchni?

brzydki zapach w kuchni

Kuchnia to przestrzeń, w której ciągle następuje cyrkulacja najróżniejszych aromatów. Dobrą informacją jest ta, iż jednak są domowe sposoby, które sprawią, że pomimo przygotowywania potraw z ryb, owoców morza, kapusty, brokułów, czosnku czy cebuli, to pomieszczenie pozostanie pachnące oraz świeże. Nawet mogliście do tej pory nie wiedzieć, że produkty, których na co dzień używacie w kuchni (np. kawa, zioła czy sól) potrafią neutralizować niemiłą woń.

Dlatego gdy na przykład gotujesz kapustę, gołąbki, szparagi, brokuły lub kalafiora, a w domu długo utrzymuje się przykry zapach, możecie go uniknąć, kiedy wrzucicie do garnka skórkę ciemnego chleba. Jeżeli natomiast nieprzyjemny zapach już się pojawił, to wtedy zagotujcie w małej ilości wody zioła: miętę, pieprz oraz majeranek. Przykra woń powinna na pewno się wtedy ulotnić. Zdarza się również, że doświadczenia kulinarne zostawiają nieprzyjemny zapach na drewnianej desce do krojenia lub na naszych dłoniach, na przykład kiedy nacieramy mięso czosnkiem lub cebulą. Jak się go pozbyć? Powinniśmy deskę posypać grubą warstwą soli i zostawić na noc. Rano deskę należy umyć i przetrzeć sokiem z cytryny. Natomiast do dłoni użyć można specjalnego mydła, na przykład Carex Kitchen, które pachnie lionką i neutralizuje nieprzyjemne zapachy, a dodatkowo pielęgnuje skórę. Jeżeli chcecie zapobiec brzydkiemu zapachowi w trakcie smażenia ryby, powinniście położyć razem z nią na patelni plastry surowego ziemniaka. Wchłoną one rybi zapach. Kiedy natomiast nieprzyjemna woń po smażeniu już się unosi w kuchni, warto uprażyć na patelni dwie łyżki zmielonej kawy. Aromat wydobyty z kawy zabije przykry zapach. Kiedy coś mocno się nam przypali, na przykład pieczeń, wrzućmy wtedy do rozgrzanego piekarnika skórki cytrusów (pomarańcze, mandarynki, cytryny) i delikatnie je podpieczmy. Możemy również umieścić w piekarniku pomarańcze nadziewane goździkami i lekko je upiec. Równie skutecznie działa mieszanka przypraw w tym przypadku. Do niewielkiej ilości wody w rondlu wsypmy torebkę cynamonu oraz kilkanaście goździków. Po przykryciem doprowadźmy mieszankę do wrzenia. Wtedy to miły aromat wypełni całe pomieszczenie.

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz