baner cook&love wejście do sklepu

Kasza gryczana z orzechami. Kremowy przysmak na śniadanie i deser!

Propozycja dla miłośników niebanalnych dań śniadaniowych, którzy nieustannie poszukują ciekawych inspiracji i unikają monotonii żywieniowej. Krem gryczano-orzechowy przypomina owsiankę. Jest równie odżywczym, wartościowym daniem, a z przeróżnymi dodatkami, w postaci owoców i przypraw, naprawdę smacznym.

Do kaszy gryczanej przekonają się, dzięki tej propozycji wszyscy Ci, którzy omijają ją szerokim łukiem.

Wszystko, czego potrzebujemy do wykonania to:

– 1 kubek dobrej jakości kaszy gryczanej niepalonej,
– 1 kubek orzechów włoskich,
– 2 jabłka (wydrążone z pestek),
– 1 banan,
– sok z 1 pomarańczy,
– 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cynamonu,
– 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
– 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
– garść świeżych borówek,
– miód.

kasza gryczana niepalona

Kubek kaszy gryczanej zalewamy letnią wodą (lub podgotowujemy), kubek orzechów włoskich również zalewamy wodą. Tak pozostawiamy przez minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie składniki te odsączamy z wody, umieszczamy w blenderze, wraz z bananem, jabłkami, przyprawami, sokiem z pomarańczy i miksujemy do dość gładkiej konsystencji przypominającej tradycyjną owsiankę  (jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody/mleka roślinnego). Krem gryczany przekładamy do miseczek i dekorujemy jagodami i polewamy ulubionym miodem lub naturalnym masłem orzechowym/migdałowym.

kasza gryczana na śniadanie

Danie bardzo proste, a zdrowe i pyszne. Pięknie pachnie kardamonem i wanilią. Można przygotować je w dwóch wersjach. Pierwsza, z lekko podgotowaną kaszą gryczaną – najlepiej sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym (wówczas kaszę należy gotować w proporcji do wody 1:2). W drugiej wersji, kaszę gryczaną niepaloną moczymy (najlepiej przez kilka godzin). Wówczas ma czas dobrze zmięknąć i stać się lepiej przyswajalną.

Kasza gryczana niepalona (jasna) posiada o wiele więcej składników odżywczych niż jej odmiana – kasza gryczana palona (ciemna). W tej drugiej, inwazyjne metody przemysłowe niszczą znaczną część cennych składników. Najcenniejszym jest w tym przypadku związek przeciwzapalny – rutyna. To właśnie ona uszczelnia naczynia krwionośne, chroni przed przeziębieniem.

Świetnie wspomaga oczyszczanie jelit. To cenne źródło fosforu, magnezu, potasu. Nie zawiera glutenu. Kasza gryczana wykazuje działanie rozgrzewające, dlatego polecana jest osobom z objawami wychłodzenia oraz leczącym się z chorób wynikających z nadmiaru cukru i nabiału.
Jednym słowem, jest to nieoceniony wręcz składnik zimowego menu!

krem gryczano orzechowy

I to jeszcze w jak apetycznym wydaniu!

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz