baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia katalońska i jej największe przysmaki

Dla turystów, którzy wczasy zamierzają spędzić w Hiszpanii, Katalonia jest regionem niezwykle atrakcyjnym. Przyciąga ona zarówno cennymi zabytkami, jak i pięknym wybrzeżem. Świetne warunki do wypoczynku oraz szeroka oferta spędzania tu czasu w aktywny sposób to walory, dzięki którym stała się ona turystycznym rajem. Katalonia jest jednocześnie miejscem idealnym dla miłośników dobrej kuchni. Jakich przysmaków koniecznie trzeba tu spróbować? Jakimi cechami wyróżnia się kuchnia katalońska?

Kuchnia katalońska to ciekawa dieta o typowo śródziemnomorskim charakterze. Ważną rolę zajmują tu wina oraz oliwa z oliwek, ważnymi przysmakami są ryby oraz owoce morza. Nie brak tu jednak wpływów orientalnych, co jest efektem historii Hiszpanii oraz obecności Maurów na jej terenie. W efekcie kuchnia katalońska to dieta, w której pojawiają się niezwykle różnorodne składniki. Ciekawe przepisy pozwalają na sporządzanie ciekawych potraf, którymi trudno się znudzić. Które z nich cieszą się największym uznaniem w oczach miłośników dobrej kuchni?

Przepisy na tradycyjne potrawy Katalonii są dość różnorodne. Chętnie sięga się tu po warzywne sałatki, do których dodawana jest lokalna kiełbasa. Popularne są również sałatki z dodatkiem ryb lub owoców morza, które najczęściej spotkać można w nadmorskich miejscowościach. Pasta ze świeżych pomidorów z dodatkiem oliwy jest tu z kolei najpowszechniejszym dodatkiem do kanapek. Katalończycy chętnie sięgają tez po te dania, których głównym składnikiem jest ryż. Podawany z warzywami oraz owocami morza, bardzo często pojawia się na talerzach mieszkańców tego regionu.

Ciekawym daniem jest też bób po katalońsku oraz serwowane z groszkiem pulpety mięsne. Swym bogactwem mogą zaskoczyć przepisy na dania rybne. Wiele ciekawych efektów przynosi duszenie kilku gatunków ryb, co pozwala uzyskać ciekawą i wyjątkowo smaczną potrawę. Dzięki takim przyprawom, jak tymianek, mięta czy liść laurowy, mogą one zyskać wyjątkowo kuszący smak i aromat. Duszone z krewetkami, ziemniakami oraz warzywami ryby to dania, których w czasie pobytu na katalońskim wybrzeżu koniecznie trzeba spróbować.

Zapiekany ryż z owocami morza to kolejny przysmak, któremu trudno się oprzeć. Kuchnia katalońska może się dodatkowo pochwalić ciekawymi sosami, które powstają na bazie czosnku, pietruszki oraz suszonych owoców. Dodatek oliwy oraz ciekawych przypraw sprawia, że są one wyjątkowo atrakcyjnym dodatkiem do wielu katalońskich potraw. Na terenie Katalonii nie brak też ciekawych deserów. Słodkie ciasta z owocami oraz kremy budyniowe z karmelem lub z migdałami są tu najlepszymi przysmakami dla tych, którzy kochają słodkie przekąski.

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz