baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia ormiańska – Przepis na Schtorac

Ten przepis może zadowolić tych, którzy chcą zaskoczyć swych gości przystawką wyjątkową. Jej sporządzenie nie wymaga większego wysiłku ani wykorzystania trudno dostępnych składników, zatem każdy z nas może ten przepis przetestować we własnym domu bez problemów. Ciekawym daniem jest schtorac, czyli bakłażan z nadzieniem czosnkowym. To ormiański przysmak, którym zachwycają się również polscy smakosze.

Składniki, które musisz przygotować
Podstawowymi składnikami do sporządzenia tej przekąski są: bakłażan (3-4 sztuki), czosnek (5 g), pietruszka i seler (po 50 g), zielona kolendra i koperek, olej do smażenia, pomidory (50 g), sól i pieprz.

Jak przygotować schtorac?
Przygotowania tej przekąski musisz zacząć od dokładnego oczyszczenia bakłażanów oraz obrania ich ze skórki. Następnie musisz wydrążyć w nich niewielki otwór nożem, a następnie łyżką usunąć z nich miąższ. Tak przygotowane bakłażany musisz następnie wstawić na 10-15 minut do lekko osolonej wody. W tym czasie możesz przygotować nadzienie. Powstaje ono z drobno pokrojonego miąższu, do którego dodaje się drobno pokrojony czosnek oraz posiekane warzywa i przyprawy: seler, kolendrę, koper oraz pietruszkę. Tak przygotowany farsz należy posolić oraz posypać pieprzem, a następnie delikatnie podsmażyć na oleju. Następnie musisz farszem nadziać bakłażany, i jeszcze raz całość podsmażyć na patelni. Na koniec bakłażany można nakryć pokrojonymi w plasterki lub drobno pokrojonymi pomidorami oraz posiekaną zieleniną. Taka przekąska może świetnie smakować, zwłaszcza w chwili, gdy poda się ją z sosem powstałym w trakcie smażenia.

Schtorac to tylko jedna z wielu ciekawych przekąsek, którymi może zaskoczyć nas kuchnia ormiańska. Odkrywając jej sekrety można znaleźć jeszcze niejeden ciekawy przepis zarówno na prostą przekąskę, jak i bardziej wymagające danie obiadowe. To kuchnia, której z pewnością warto spróbować.

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz