baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia tyrolska i jej skarby

Austria może się pochwalić wielkim bogactwem i różnorodnością. Dotyczy to nie tylko ukształtowania jej powierzchni oraz tak licznych zabytków, ale i diety. Kuchnia austriacka jest bardzo zróżnicowana, a każdy region ma swe własne, dość specyficzne potrawy. Tyrol, kraina ciesząca się coraz większym zainteresowaniem, również może oczarować unikalnymi potrawami i przysmakami. Jakie przepisy cieszy się tu największym zainteresowaniem? Z jakimi specjałami kojarzona jest kuchnia tyrolska? Dań, które stanowią o specyfice diety tego regionu jest wiele.
Kuchnia tyrolska to proste przepisy, dzięki którym powstają smaczne i sycące potrawy. Wielkie znaczenie mają tu produkty rolne, owoce lasy oraz te specjały, które zazwyczaj można spotkać w osadach pasterskich. W niektórych potrawach widoczne są silne wpływy kuchni włoskiej, w innych znów swą obecność zaznaczają wypływy diety cesarskiej. Wszystko to sprawia, że dieta Tyrolczyków może zaskoczyć swym bogactwem i różnorodnością.
Pasterstwo sprawiło, że w gronie produktów typowych dla Tyrolu znalazły się sery. W tutejszej kuchni zajmują one bardzo ważną rolę, a ich obecność uwzględniają liczne przepisy na tradycyjne potrawy. Aż 300 gatunków takich produktów sprawia, że miłośnicy serów w Tyrolu mogą się poczuć wspaniale. Ważną rolę w tutejszej diecie zajmują również wędliny, a w szczególności – szynka wędzona. Sery i wędliny często podawane są na deskach jako przystawki, a towarzyszą im takie przysmaki, jak chrzan, grzyby oraz warzywa.
W gronie dań obiadowych ważną rolę odgrywa potrawa znana jako Grostl. Przepis na nią jest bardzo prosty, gdyż danie to składa się z zapiekanych ziemniaków podawanych z cebulą oraz kawałkami mięsa. Kluski, pierogi oraz zapiekanki to kolejne potrawy, które w menu Tyrolczyków pojawiają się dość często. Największą popularnością cieszą się one w górskich wioskach, w których jada się proste i tanie, za to smaczne i pożywne dania. Popularne są tu również kluski z serem oraz knedle. W przypadku knedli spotkać można tu bardzo urozmaicone przepisy, dzięki którym tą potrawą znudzić się nie można. Słodkie bułki oraz tyrolskie bagietki to kolejne przysmaki, których w czasie wizyty w Tyrolu koniecznie trzeba spróbować. Te proste wypieki mogą oczarować swym smakiem każdego, a jako podstawowy składnik tyrolskich śniadań cieszą się wielkim uznaniem. Dzięki nim można miło powitać nowy dzień i zyskać solidną dawkę energii.

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz