baner cook&love wejście do sklepu

Owoce i konfitury w kuchni ormiańskiej

Zdrowa i smaczna kuchnia ormiańska znana jest przede wszystkim z dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Ważną rolę zajmują tu również owoce, z których najczęściej powstają smakowite konfitury. Owoce można też spotkać w wielu przepisach jako dodatki do sałatek lub zup, często pojawiają się również w daniach mięsnych. Jednak najczęściej sporządza się z nich właśnie konfitury, przechowywane w spiżarniach na trudniejsze czasy. Jakie konfitury są charakterystyczne dla diety mieszkańców Armenii? Z jakich owoców najchętniej korzysta kuchnia ormiańska?

Najpopularniejsze owoce w kuchni ormiańskiej
Sady owocowe na terenie Armenii znane były już 6 tysięcy lat temu, zatem uprawa owoców na tym obszarze ma długą historię. Dzięki wielowiekowej pracy w sadach, kuchnia ormiańska wzbogaciła się z czasem o liczne odmiany jabłek, brzoskwiń oraz innych owoców, tak chętnie wykorzystywanych do dnia dzisiejszego.
Bardzo ważną rolę odgrywa w kuchni ormiańskiej winorośl, której owoce jada się zarówno świeże, jak i duszone w cukrze. Z winogron powstają również wyśmienite wina ormiańskie, znanym produktem jest również sok winogronowy. Innym popularnym owocem jest morela, z której sporządza się dżemy, jak i susz wykorzystywany do wielu potraw, m. in. do zup. Podobne zastosowanie mają w diecie Ormian brzoskwinie oraz śliwki. Z popularnych owoców kuchnia ormiańska wykorzystuje również jabłka oraz gruszki, wiśnie i czereśnie.
Znanym w kuchni ormiańskiej owocem jest pigwa, która na terenie Armenii występuje w wielu odmianach. Powstają z nich soki i marynaty, znane są również wina z pigwy. Szerokie zastosowanie mają w kuchni Ormian owoce granatu. Często służą one jako przyprawa, szczególnie dobrze pasująca do potraw z ryby. Dużym uznaniem na terenie Armenii cieszy się również sok z granatu, który jest zdrowy i orzeźwiający. Kuchnia ormiańska chętnie sięga też po morwy, dzikie róże oraz migdałowce. Migdały jada się tu najczęściej jako świeże owoce, mają one też szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym.

Najciekawsze konfitury
Przepisy na niektóre konfitury, tak chętnie sporządzane na terenie Armenii, mogą nas nieco zaskoczyć. Dobrym przykładem mogą być tu konfitury z orzechów włoskich, które doprawia się goździkami, cynamonem oraz kardamonem. Ciekawe są również te przepisy, w których głównym składnikiem konfitur stają się płatki róży. Znane są w kuchni ormiańskiej również konfitury z dyni, melona oraz arbuza, popularne są również konfitury z pigwy, moreli oraz brzoskwiń. Wiśnie, śliwki, jabłka i porzeczki to kolejne owoce, z których mieszkańcy Armenii tak chętnie sporządzają przetwory nadające się do długiego przechowywania. Są one pieczołowicie przechowywane w suchych i chłodnych miejscach i używane jako dodatki do ciast, deserów lub potraw mięsnych.

cook&love wejdź do sklepu

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz