baner cook&love wejście do sklepu
stan jelit mikrobiom

Stan jelit, ich mikrobiom a odporność organizmu – detoks na przedwiośniu

W ludzkim układzie pokarmowym zlokalizowanych jest około 70% komórek odpornościowych. To, w jakim stanie są nasze jelita i wątroba, manifestuje się najczęściej obniżoną odpornością. Organizm zbyt słaby, by stawić czoła patogenom, alergenom czy wolnym rodnikom z łatwością poddaje się ich działaniu. W rezultacie narastające zanieczyszczenie środowiska wewnętrznego ludzkiego ciała staje się przyczyną poważnych chorób (w […]

Czytaj dalej

Walentynkowy turniej squasha – Cookandlove.pl kat. B+ 13 lutego 2016 Wrocław

Serdecznie zapraszamy na walentynkowy turniej squasha, który odbędzie się 13 lutego we Wrocławiu w Klubie Sportowym HastaLaVista. Zapisy online na stronie BO5. Zasady turnieju: Turniej rozgrywany systemem pucharowym z grą o każde miejsce. System rozgrywania uzależniony będzie od liczby zgłoszeń. 2 osoby z meczu sędziują kolejny mecz na danym korcie. Zgłoszenia na turniej do czwartku […]

Czytaj dalej

Ciekawe przepisy na świąteczne ciasta

Przyprawy korzenne, kakao, miód, orzechy to moje ulubione dodatki do świątecznych wypieków. Z każdym razem staram się jednak poszukiwać nowych składników, które sprawią, że słodkości będą nie tylko pysznym, ale i wartościowym elementem bożonarodzeniowego menu. Moim ostatnim odkryciem są bataty i surowe ziarna kakaowca. Bataty (pataty, słodkie ziemniaki) Słodkie ziemniaki zdobywają coraz większą popularność, dość […]

Czytaj dalej

Nasiona chia. Jesienny pudding na ciepło!

Chia, nasiona szałwi hiszpańskiej (Salvia hispanica), od pewnego czasu na dobre zagościły w mojej kuchni. Przepadam za tymi małymi kuleczkami, o wybitnym potencjale wchłaniania wody i pęcznienia. Używam ich do rozmaitych wypieków (bez konieczności dodawania jajek), ale też stanowią świetną bazę do deserów. Zamiast tradycyjnego budyniu czy galaretki, w kilka minut przygotowuję smakowity pudding z […]

Czytaj dalej
dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – co my o niej wiemy?

W ostatnim czasie bardzo wiele mówi się o szkodliwym wpływie glutenu. Nie dziwi więc, że sporą popularnością cieszą się diety eliminacyjne wykluczające ten składnik z codziennego pożywienia. Bezglutenowe diety nie są wymysłem wielkiej machiny marketingowej czy chwilową modą. Są opracowywane z myślą o osobach cierpiących na poważną dysfunkcję układu pokarmowego, jaką jest celiakia (choroba trzewna). […]

Czytaj dalej

Orzechy i nasiona – hojne dary jesieni

Plasują się na czołowej pozycji w rankingu produktów zaliczanych do superżywności. Uzupełniają naszą dietę o wszelkie niezbędne składniki odżywcze.  Orzechy!Jak się okazuje, lista superfood jest „ruchoma”, zmienia się sezonowo. Jeszcze nie tak dawno prawdziwym hitem były na niej m.in. jagody goji, trawa jęczmienna czy spirulina, obecnie szczególna atencja należy się przede wszystkim kurkumie, owocom jagodowym […]

Czytaj dalej