Upały dają Wam się we znaki?! Uff…Przyznacie, że ostatnią rzeczą, o której teraz można myśleć jest jedzenie. Aby jakoś przetrwać ten gorący okres trzeba(!) przede wszystkim regularnie uzupełniać płyny. Jednak nie samą wodą żyje człowiek 😉 Ważne jest też dobrze zbilansowane pożywienie, które nie tylko powinno mieć działanie chłodzące, ale ma również dostarczać najważniejszych składników […]
Madera – kraina wiecznej wiosny, winem i miodem płynąca
Madera ma w sobie coś hipnotycznego, co sprawia, że chcesz ją odkrywać, być w każdym jej miejscu, cieszyć się pięknem przyrody, obcować z nią. Przez wielu nazywana „kwiatem Atlantyku” lub „pływającym ogrodem” jest prawdziwą oazą spokoju. Wszystkiemu sprzyja łagodny podzwrotnikowy klimat oraz serdeczna gościnność mieszkańców. Tu Europa miesza się z tropikami. Zachwycające krajobrazy, endemiczna roślinność, […]
Wiosenno-letni przysmak z botwiny. Tarta, która Cię zaskoczy!
Poszukując inspiracji na ciekawe danie z sezonowych warzyw, (które znalazłam w ogródku u Mamy:) ), natrafiłam na fantastyczny przepis z wykorzystaniem botwiny (z rewelacyjnego! bloga greenkitchenstories.com) . Zachęcam do „zmierzenia się” z tym jakże dziwnym, ale jednocześnie wyjątkowo zrównoważonym połączeniem smaków przeplatających się sprytnie w tym daniu. Pełnoziarnista tarta z młodych buraczków Z dodatkiem liści […]
Jak hodować i dlaczego warto jeść kiełki?
Czy wiecie, że kiełkowanie nasion cieszy się wielowiekową tradycją? Zapoczątkowane zostało m.in. w starożytnych Chinach, gdzie pierwotnie stosowano skiełkowane nasiona jako remedium na przeróżne choroby. Kiełki wykorzystywali także Aztecy przede wszystkim do wypieku chleba a także Indianie z Ameryki Północnej. W Europie wyjątkowymi właściwościami kiełkujących nasion zainteresowano się dopiero w XVIII wieku (skiełkowany jęczmień – […]
Gotowanie na parze czyli wiosenne rewolucje w kuchni!
Wraz z wiosenną aurą nabieram coraz większej ochoty na delikatne, kolorowe i bardzo proste jedzenie. Wiosna to przecież najlepsza pora na lekkie oczyszczanie organizmu zarówno z zimowego lenistwa jak i świątecznego folgowania swoim zachciankom. Chciejmy podładować nasze ciało energią płynącą przede wszystkim z tego, co spożywamy: witaminami, cennymi surowcami mineralnymi, enzymami. Na surówki i zwiększoną […]
Orzechy brazylijskie w zielonym pesto! Smaczne źródło selenu
Zielone pesto jest jednym z moich ulubionych dodatków do wielu dań: sałatek, makaronów, drobiu. Aksamitna konsystencja, zdrowe składniki z pewnością podnoszą walory smakowe potraw. W dodatku bardzo łatwo można je przygotować w domu. Wszystko zależy od tego, na jakie komponenty się zdecydujemy. W tradycyjnym zielonym, włoskim pesto oprócz bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek, […]
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe