Sierpień i wrzesień – najlepsza pora na pomidora! Jeśli zdążyliśmy zrobić domowe przeciery na zimę, możemy cieszyć się smakiem późnego lata także dziś:) Najsmaczniejsze pomidory to te uprawiane na gruncie, soczyste, miękkie i wspaniale słodko-kwaśne. Ich zapach to kwintesencja lata! Malinowe, giant, oxheart (bawole serce), a nawet pomidorki koktajlowe – żółte i czerwone. Wszystkie teraz […]
W malinowym chruśniaku…Nie mogę opędzić się od malin smaku!
Intensywny, ciepły aromat dojrzałych malin zawsze wprowadza mnie w dobry nastrój. Teraz sięgam po nie z niekłamaną przyjemnością. Delikatna słodycz, przełamana szczyptą kwaśnej nutki wyjątkowo mnie kręci:) Najlepiej skubać je prosto z krzaczka, ale jak się nie ma co się lubi, to… odwiedza się ulubiony zieleniak. Dziś znowu przyniosłam do domu kolejną porcję, dzięki której […]
Wariacje na temat gruszki
„Podbramkowa sytuacja” polskich jabłek? Media do tej pory podsycają temat, więc boję się, że tak wspaniałe owoce będą niedługo wychodziły nam bokiem Dlatego, dziś nie napiszę już ani słowa o jabłkach, natomiast o gruszkach, a i owszem! Zainspirowały mnie swoim radosnym, żółciutkim kolorem i zapachem. A może by tak przyrządzić z nich coś pysznego, […]
Jedzmy dynię na zdrowie!
Pomarańczowa królowa jesieni. Cucurbita pepo, Calabaza, Pepo – Dynia! Może właśnie w tym sezonie zapanuje również w Twojej kuchni? W mojej na pewno! Po pierwsze skorzystam z dobroci, jakie płyną z jedzenia pestek dyni, po drugie zaopatrzę się w zdrowy dyniowy olej, po trzecie wykorzystam miąższ dyni i zrobię z niego puree – bazę pożywnych […]
Krem selerowo-pietruszkowo-gruszkowy – zupa z charakterkiem!
Seler, gruszka i pietruszka…w jednym daniu. Tak! W listopadową aurę, krem przygotowany na ich bazie jest naprawdę przyjemnym, rozgrzewającym posiłkiem. Pikanterii dodają mu przyprawy tj. kumin, gorczyca, kurkuma, chili, czosnek oraz imbir (mielony lub świeżo starty). Dzięki nim krem nabiera nieco orientalnego smaku. Dlaczego zachęcam Was do jedzenia warzyw korzeniowych: pietruszki i selera? Bo są […]
Dlaczego warto pić zielone koktajle?
Zieleń to jeden z najważniejszych kolorów zdrowej diety. Jest symbolem radości, świeżości, witalności i nadziei na lepsze jutro. Jutro pełne energii, jutro w nowym, silnym, sprawnym ciele! Zbliżająca się powoli jesienno-zimowa aura nie musi być czasem ospałości, stagnacji i obniżonego nastroju. Już teraz ładuję baterie zielenią:) Stąd pomysł i ochota na zielone, pożywne koktajle i […]
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |