
Babka z rodzynkami przepis
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 260 g mąki tortowej
- 260 g margaryny
- 255 g cukru drobnego do ciast
- 90 g rodzynek
- 3, 5 łyżki sherry (rodzaj hiszpańskiego wina)
- 2, 5 łyżki rumu
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ czubatej łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ czubatej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- bułka tarta
- tłuszcz
- cukier puder
Instrukcje
- 1. Opis pracy: rozpoczynamy od przesiania mąki tortowej przez sito, którą następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Obok zaczynamy ucierać miękką i letnią margarynę z cukrem drobnym na pulchną masę. Cały czas podczas ucierania dodajemy na przemiennie po jednym całym jajku oraz po 1 łyżce wcześniej wymieszanej mąki tortowej. Do pulchnej masy wlewamy teraz wcześniej odmierzone porcje sherry i rumu i dodajemy do nich cynamon i gałkę muszkatołową – wszystko należy solidnie wymieszać. Rodzynki płuczemy i obtaczamy w pozostałej reszcie mąki tortowej i dodajemy do ciasta. Na zakończenie należy natłuścić formę do babki i wsypać trochę na dno formy bułki tartej. Przekładamy do niej wyrobione ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Całość pieczemy około 58-59 minut. Kiedy wyjmiemy babkę z rodzynkami z piekarnika i ją przestudzimy, możemy ją wtedy posypać cukrem pudrem.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Cynamon, Gałka muszkatołowa, Rodzynki, Rum, Sherry
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.