Jest to jedna z potraw które postanowiłem przygotować na imieniny mojej mamy. Ta pyszna żydowska przystawka świetlenie komponuje się z winem więc polecam podawanie jeszcze ciepłych cebularzy do „trunku bogów”. Przepis został zaczerpnięty ze strony przykubkukawy.blox.pl, którą serdecznie polecam.
Cebularze
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 60g miękkiego masła
- Składniki na farsz:
- 2 duże cebule
- 3 łyżki maku
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek do smażenia
Instrukcje
- 1. Przygotowanie cebularzy: Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mieszamy drożdże, część mleka, cukier i 2 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn będzie gotowy łączymy go z resztą składników (zostawiając trochę jajka do posmarowania cebularzy) i wyrabiamy (około 10-15 minut) aż ciasto będzie odstawało od ręki (w razie potrzeby można dosypać troszkę mąki). Pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 14 części. Każdą rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie cebulę z makiem i smarujemy brzegi cebularzy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-60 minut. Piec przy 20-25 minut na złoty kolor.
- 2. Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy się troszeczkę przysmaży zdejmujemy z kułka, wsypujemy mak i wszystko dobrze łączymy.
- Rodzaj dania :Przepisy na przekąski
- Składniki :Cebula, Drożdże
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.