Chleb na zakwasie ,, Pain de campagne,, jest typowym francuskim, wiejskim chlebem o złotej skórce i subtelnym smaku. Co potrzebujemy ? Najważniejsze to zakwas. Dzisiejszy przepis oparty będzie na gotowym, kupnym zakwasie. Przepis na zakwas dodam niedługo.

Chleb na zakwasie Pain de Campagne przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (3 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- dojrzały zakwas 100g
- 700 g mąki białej typ 750
- 80 g mąki razowej
- 400 g wody temp.29-32 ‚C
- 4 g suszonych drożdży
- 15 g soli
Instrukcje
- 1. Do zakwasu dodajemy połowę ilości mąk, sól i połowę wody. W dużym garnku ręcznie mieszamy. Gotowe odstawiamy na około 6-8 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przekładamy do kolejnej misy i dodajemy resztę mąk wodę oraz drożdże. Wilgotną dłonią mieszamy znowu całość i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem wystawiamy garnek w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Około 2 godzin.
- 2. Nagrzewamy w piekarniku żeliwny garnek do maksymalnej temperatury. Delikatnie przekładamy ciasto do garnka i pod przykryciem pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
- Rodzaj dania :Przepis na chleb
- Rodzaj przepisu :Przepisy na śniadanie
- Składniki :Drożdże
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(3 / 5)
1 komentarzy o Chleb na zakwasie Pain de Campagne przepis
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ten przepis nie ma sensu. Fermentacja w lodówce?