Przeglądając bloga Margot znalazłem świeżo dodany przepis na „naany”. W związku z tym że pieczywo w domu się powoli kończy (zostały dwie czerstwe bułki) postanowiłem upiec coś samemu. Ja moje chlebki zjadłem ze świeżymi warzywami (pomidorem i ogórkiem) oraz masłem. Polecam jedzenie „naanów” gdy są jeszcze ciepłe 😉

Chlebki naan
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 150ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 15g świeżych drożdży
- 450g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 150ml jogurtu
- 1 jajko
- oliwa z oliwek do posmarowania chlebków przed pieczeniem
Instrukcje
- 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki dodajemy mleko, 1 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać i przykryć „miksturę” na 15-20 minut.
- 2. Następnie do miski dodajemy mąkę, sól, pozostały cukier, proszek do pieczenia, olej, jogurt, jajko oraz zaczyn. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i lśniące. Formujemy z niego kulę i wsadzamy do natłuszczonej olejem miski przykrywając ściereczką na godzinę.
- 3. Włącz piekarnik około 30 minut przed pieczeniem (250ºC) i wsadź do środka blachę odwróconą do góry dnem.
- 4. Wrośnięte ciasto „odgazować” (ugnieść) i podzielić na 6-8 równych części. Chlebki rozwałkować i posmarować z obu stron delikatnie oliwą z oliwek. Tak przygotowane chlebki kładziemy na rozgrzanej blaszce i pieczemy po 2 minuty z każdej strony w temperaturze 250ºC.
- 5. „Naany” najlepiej podawać jeszcze ciepłe. Świetnie pasują do maczania w zupach i ostrych dipach.
- Rodzaj dania :Przepis na chleb, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.