Ciasto Trzech Króli
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 łyżki cukru białego
- 20g drożdży
- 70g rodzynek
- Obrany ze skórki migdał
- Szklanka mleka
- 100g masła
- 3 jajka
- Skórka otarta z połowy cytryny
- Kieliszek koniaku
- Szczypta soli
Instrukcje
- 1. Droższe rozprowadź z cukrem, łyżką mąki i łyżką letniego mleka. Twój zaczyn drożdżowy musi mieć konsystencję, jak gęsta śmietana. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- 2. Umyj rodzynki, przełóż do małego naczynia i zalej koniakiem.
- 3. Ogrzej mąkę i przesiej ją do miski. Wbij do mąki 2 jajka i 1 białko. Wlej zaczyn drożdżowy, wsyp szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny i wyrób ciasto. Na sam koniec wyrabiania, dodaj do masy uprzednio roztopione masło. Dodaj rodzynki i włóż migdał.
- 4. Kiedy ciasto będzie już gładkie i lśniące, przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- 5. Pod koniec wyrastania ciasta, rozgrzej piec do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- 6. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na blachę, posmaruj rozkłóconym żółtkiem i wstaw do pieca. Czas pieczenia to około 50 minut. A kiedy się upiecze, pokrój i ustaw przed gośćmi. Według starej tradycji polskiej, ten kto znajdzie migdał, musi zrobić imprezę!
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Migdały, Rodzynki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.