
Clafoutis z owocami przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 20 dag śliwek
- 40 dag brzoskwiń w syropie
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki
- cukier puder
- szczypta soli
Instrukcje
- 1. Jako że nie mogłem się zdecydować na wybór owoców, zrobiłem w dwóch wydaniach. Brzoskwiniowym oraz śliwkowym. Owoce układamy w żaroodpornych, prostokątnych miseczkach, wcześniej lekko natłuszczonych masłem. Żółtka ucieramy z cukrem. Mikserem około 5 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz wlewamy mleko. Delikatnie mieszamy do połączenia się masy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie mieszamy łyżką a następnie zalewamy wcześniej przygotowane owoce.Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ‚C. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło. Szybki, prosty przepis w 45 minut.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.