
Dorada zielono – czerwona z pieczonymi ziemniakami
-
- Czas przygotowania
- Minut(y)
-
- Czas gotowania
- Minut(y)
-
- Porcje
- 2
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2 średnie filety dorady
- 2 duże ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 5 g masła
- 1 łyżka oliwy, najlepiej z oliwek
- 3 średnie cytryny
- świeży koperek
- szpinak
- sól oraz pieprz
- olej do natłuszczenia żaroodpornego naczynia
Instrukcje
- 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- 2. Oczyścić ziemniaki, umyć je, ale nie obierać. Natłuścić naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim przekrojone na pół ziemniaki. Wstawić naczynie do piekarnika na 45 minut.
- 3. Paprykę pozbawić nasion i najlepiej skórki a następnie drobno posiekać. Na małej patelni rozpuścić masło, ale nie spalić go. Wrzucić paprykę na patelnie, mieszaj do momentu, aż z papryki powstanie jednolita masa. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- 4. Filety smażyć na rozgrzanej oliwie, po 1-2 minuty z każdej strony. Ryba ma być oczywiście przyrumieniona, ale nie powinna się rozpadać.
- 5. Potrawa jest gotowa. Teraz tylko wystarczy ją podać ładnie podać na talerzu. Najpierw na talerzu układamy plasterki cytryny. Na niej układamy doradę. Obok połóż konfiturę z papryki i upieczone ziemniaki. Przypraw wszystko solą i pieprzem. Skropić danie odrobiną soku z cytryny. Posyp koperkiem i dodatkiem świeżych liści szpinaku. Smacznego!
- Porcje: 2
- Danie gotowe w 90 Minut(y)
- Rodzaj dania :Przepisy na rybę
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Dorada, Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.